Дефицитът по текущата сметка на Румъния нараства до 6.53 млрд. евро

512
Дефицитът по текущата сметка на Румъния се е увеличил в първите пет месеца на годината, след като нарастващите заплати и кредитният бум са насърчили потребителите да купуват повече вносни стоки, информира Bloomberg.

Дефицитът се увеличава до 6.53 млрд. евро, в сравнение с 5.88 млрд. евро година по-рано, показват данни от Националната банка на Румъния.

Кредитният бум, вследствие на който частният дълг се е увеличил с 61% на годишна база през май, и нарастване на нетното трудово възнаграждение с 23.3% през същия месец са насърчили румънците да купуват повече вносни стоки, увеличавайки по този начин търговския дефицит и дефицита по текущата сметка.

Европейският съюз предупреди Румъния да намали дефицита по двете сметки или в противен случай рискува нестабилност на местната валута в условията на икономическата несигурност в световен план. Fitch Ratings и Standard & Poor's понижиха перспективата си за Румъния, изтъквайки като причина именно дефицита.

Търговският дефицит, който е в основата на дефицита по текущата сметка, е нараснал до 6.9 млрд. евро в първите пет месеца на годината, в сравнение с 6 млрд. евро за същия период година по-рано.

Нетните парични трансфери към Румъния, основно от 2-та милиона румънски граждани, които се смята, че живеят в чужбина, са нараснали до 2.25 млрд. евро в периода януари-май 2008 г., в сравнение с 1.88 млрд. евро за същия период година по-рано.

Секторът на услугите, в който се включват туризма и транспорта, отчита нетни постъпления в размер на 194 мл. евро за периода, в сравнение с 422 млн. евро година по-рано.

Чуждестранните преки инвестиции за първите пет месеца възлизат на 4.1 млрд. евро, в сравнение с 2.1 млрд. евро година по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg