Дефицитът по текущата сметка на Румъния нараства със 115% за първите четири месеца

403
Дефицитът по текущата сметка на Румъния нараства със 115% за първите четири месеца

Дефицитът по текущата сметка на Румъния е възлязъл на 4.44 млрд. евро за първите четири месеца на годината, което е повишение от 115% на годишна база, посочиха изнесени данни на националната статистика.

В основата на повишението на дефицита е било повишението на отрицателното търговско салдо на северната ни съседка, което е нарастнало с 78.3% на годишна база до 4.52 млрд. евро.

Дефицитът по текущата сметка е бил покрит 36.1% от преките чуждестранни инвестиции в страната за първите четири месеца на годината.

За периода те са възлезли на 1.605 млрд. евро, което е понижение от 30.2% в сравнение със сравнимия период на миналата година, когато те възлязоха на 2.3 млрд. евро.

Средно- и дългосрочната чуждестранна задлъжнялост на Румъния се е повишила с 6.1% до 30.02 млрд. евро към края на април в сравнение с края на миналата година.

Външният дисбаланс на страната, на фона на спада на инвестициите продължава да е сред основните заплахи за икономиката на Румъния, въпреки добрия ръст на икономиката.

Значителното нарастване на кредитите отпускани на населението също може да доведе до нарушаване на финансовата стабилност в северната ни съседка, предупреждават още специалисти.

Очакват се по-нататъшни действия от страна на правителството на Румъния за ограничаване на кредитната активност в страната, което може да доведе до намаляване на маржина на печалбите на румънските банки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...