Депутатска кръв в Македония и остри реакции от чужбина

1487
Депутатска кръв в Македония и остри реакции от чужбина

© Pixabay

Македонският парламент преживя един от най-драматичните си дни в историята. България и светът призоваха балканската страна към мирно решение на кризата.

Стотици протестиращи влязоха в Народното събрание в четвъртък и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев, предаде БГНЕС. Влизането в Народното събрание в Скопие стана минути, след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери (от Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети, бел.ред.) за председател на македонския парламент.

Изборът стана, след като председателстващият заседанието Трайко Веляновски вече бе прекратил заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. Въпреки това за Джафери не гласуваха депутатите от две албански партии - Движението "Беса" и от ДПА. Джафери получи 61 гласа в 120 местния парламент.

СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ – 10, Албанският алианс е с едва трима народни представители. В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха "Това е държавен преврат". Джафери положи клетва и веднага се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн, депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички етнически албански депутати започнаха да пеят албанския химн.

Малко по-късно в парламента влязоха и първите протестиращи от Гражданското сдружение "За единна Македония", които от края на месец февруари демонстрират и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Депутатите от новото парламентарно мнозинство известно време бяха заключени в зала за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат там.

Зоран Заев и депутатите от неговата парламентарна група Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски и Петре Шилегов бяха бити от протестиращите. Самият Заев бе с разкървавена глава. Малко след 21:00 часа специални части се опитаха да влязат в залата, но бяха блокирани от протестиращите.

Македонският президент Георге Иванов призова политическите лидери в страната на консултации за намиране на изход от политическата криза. В специално обръщение към нацията президентът призова за разум. "В тези моменти на голяма загриженост поради събитията около парламента призовавам за спокойствие. Призовавам да не се подавате на провокации, както и на манипулативни и фалшиви новини", каза Иванов.

"Призовавам за успокояване на напрежението, за разумно и отговорно поведение от страна на всички институции, които трябва да зачитат Конституцията и законите на страната", каза още той и добави: "Днес правилникът на парламента и Конституцията бяха нарушени. Всеки един от депутатите носи отговорност за постъпките си".

Според него ситуацията може да бъде разрешена само в рамките на правния ред. "Поради всичко това призовавам лидерите на парламентарните групи утре да дойдат на консултации при мен и на лидерска среща да обсъдим ситуацията, както и всички възможности за успокояване на ситуацията и намиране на изход от кризата. Никой отвън няма да ни реши проблемите, ако ние самите не ги решим, съгласно държавните интереси на Република Македония", каза още Иванов.

Македонският президент Георге Иванов проведе в четвъртък вечерта телефонен разговор с лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер на Република България Бойко Борисов. Двамата обсъдихме ситуацията в Република Македония, както и тежкия инцидент в парламента в Скопие. Това съобщи самият Борисов пред БГНЕС.

Иванов благодарил от името на Република Македония за позицията на Борисов, който тази вечер призова "гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации". "Следя с тревога ситуацията в парламента на Македония. Възстановяването на законовия ред е единственият начин за вземане на правилни решения в напрегнатата ситуация. Демокрацията и законът са верният път към решаването на кризисната ситуация. Европейската интеграция е гарант за сигурност и просперитет. България ще продължи да подкрепя Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО", каза Борисов и призова за успокояване на страстите.

По време на разговора Борисов подчертал, че демокрацията не допуска насилие и призовал за разум, спокойствие и единение в Македония. Борисов уточни пред БГНЕС, че в четвъртък вечрта е имал разговор още с Никола Груевски и Зоран Заев. И двамата лично са поискали да информират Бойко Борисов за случващото се в страната.

Лидерът на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев, който бе бит в парламента в Скопие, изпрати специално съобщение до председателя на ГЕРБ и бъдещ премиер на Република България Бойко Борисов. "Благодаря ти, брат мой! Добре сме. Малко съм ранен, но съм добре", написа Заев до Борисов.

Междувременно на консултативна среща в МВР в София бе обсъдена обстановката в съседна Македония, предаде БГНЕС. В срещата в четвъртък вечерта участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността. Участниците направиха анализ и оценка на ситуацията и на възможните варианти за нейното развитие.

От МВР съобщават, че ще продължи постоянното наблюдение на процесите. „Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове, като са предвидени допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост”, съобщи пресцентърът на българското МВР. БГНЕС припомня, че през деня СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения.

Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че "парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание". От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че "амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове".

Гражданското сдружение "За единна Македония" публикува декларация с призив "всички граждани от всички краища на Република Македония да се съберат пред сградата на парламента в Скопие". Истинският стопанин на Република Македония е народът, се казва в призива. Декларацията бе публикувана минути, след като протестиращите влязоха в сградата на Народното събрание.

"Кървавото насилие в парламента е резултат от насилственото поведение на Никола Груевски, както и от призивите за подялба и омраза, които бяха отправени от Георги Иванов и групата на ВМРО-ДПМНЕ. Маските паднаха и режимът е разобличен", се казва в съобщение от СДСМ.

ВМРО-ДПМНЕ с демократични средства ще се противопостави на антидържавните действия от страна на Социалдемократическия съюз (СДСМ). Ще използваме всички правни и политически средства. Това написа във Facebook лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски по повод днешните инциденти в македонския парламент.

"Насилието не е решение. Необходимо е да се стигне до успокояване на страстите. Призовавам за успокояване. Народът не трябва да се подава на провокациите на СДСМ и на тези, които искат да вкарат страната в още по-голяма криза, за да изпълнят техния сценарий", написа още Груевски. По-късно вечерта полицията успя да овладее улиците и да разпръсне протестиращите.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан остро осъди инцидентите в македонския парламент. "Най-остро осъждам нападенията срещу членовете на парламента. Насилието няма място в парламента. Демокрацията трябва да продължи напред", написа Хан в собствения си профил в Twitter. По-късно отговарящата за дипломацията и външните връзки на ЕС Федерика Могерини и Хан излязоха със съвместна декларация.

В публикуваното на сайта на външнополитическата служба на европейската администрация заявление се казва: "По най-решителен начин осъждаме днешните (от четвъртък, бел.ред.) и продължаващите досега атаки срещу членове на парламента в Скопие. Актове на насилие в парламента са абсолютно неприемливи и призоваваме към спокойствие и сдържаност. МВР и полицията са длъжни да осигурят безопасността на парламента и неговите членове".

"По най-решителен начин осъждаме нападението върху парламента в Скопие", се казва в заявление на външнополитическото ведомство на Германия, публикувано в четвъртък вечерта в Twitter. С призив към мирно разрешаване на противоречията излязоха и дипломатите, акредитирани в Скопие.

По-късно в четвъртък (петък сутринта, бълг. вр.) от Ню Йорк администрацията на ООН демонстрира загриженост: "С огромна загриженост следим развитието на събитията в Бивша Югославска Република Македония (така фигурира Македония в документите на ООН заради непризнаването от Гърция, бел.ред.) и призоваваме към сдържаност и спокойствие. Насилието, насочено срещу демократичните институции и народните избраници, е недопустимо", заяви Стефан Дюжарик - официален представител на генералния секретар на организацията.

Призоваваме всички политически сили да разрешат разногласията си по дипломатически път и в строго съответствие с конституцията, за да може без по-нататъшни забавяния да се преодолее политическата задънена улица", подчерта той.

Протестите в Република Македония започнаха в края на месец февруари. Те се провеждат всяка вечер след 17.00 часа местно време в десетки градове на страната. На няколко пъти в Скопие се събираха десетки хиляди души. По-големи протести има, когато в Скопие пристигат европейски политици, които се опитват да посредничат в преговорите за изход от политическата криза.

Албанският премиер Еди Рама участва лично в изработването на т.нар. "Албанска платформа", която бе подписана от три албански формации от Македония - ДСИ, "Беса" и Албанския алианс на 7 януари. Този документ допълнително усложни политическата криза в Република Македония.

"Албанската платформа" предвижда промяна на Конституцията, държавните символи и превръщането на албанския в официален език в страната. Поради отказа на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев публично да осъди и да се разграничи от този документ, президентът Георге Иванов отказва да му връчи мандат за съставяне на правителство.

СДСМ получи подкрепата на албанските партии в новия парламент. Той беше избран по време на предсрочните парламентарни избори на 11 декември миналата година.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg