Днес повдигат обвинения по т. нар. Захарна афера

2154
Днес повдигат обвинения по т. нар. Захарна афера

Очаква се специализираната прокуратура да повдигне обвинения на задържаните за източване на ДДС при търговия със захар. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред бТВ тази сутрин.

По така наречената „Захарна афера“ бяха арестувани шестима души, сред които синът на президента на "Литекс" Гриша Ганчев - Данаил.

„Всичко се потвърждава от свидетели“, категоричен е Цветан Цветанов.„Едно от задържаните лица е потвърдило, че има намерения за закупуване на количества захар от Чернобил със завишено съдържание на тежки метали“.

Вчера от МВР съобщиха, че при операцията срещу крупни ДДС измами е установено, че е имало намерения да се вкара такава захар без документи, която трябвало да се влага в производство, а ако не е годна - в сокове.

Схемата е такава, че от 12 ТИР-а само два са влизали законно с необходимите документи. Останалите 10 просто все едно ги няма, но те са калкулирали сериозен финансов резултат и са ощетили сериозно републиканския бюджет, каза Цветанов.

Цветанов не може да каже какви щети са нанесени на държавата, но вчера финансовият министър Симеон Дянков каза, че става дума за 140 и 200 милиона лева годишно.

Около 63 тона захар без документи бяха открити в складовете на един от лидерите на групата по т.нар „Захарна афера”.

По информация на полицията схемата за избягването на данъчните задължения е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци.

Захарта се доставя от акционерно дружество, стопанисващо заводите в Бургас и Девня. Плащанията на фирмите купувачи се извършва единствено и само по банков път. Постъпилите средства, които са в порядъка между 40 000 и 130 000 на ден се теглят в брой на каса още в момента на тяхното постъпване от управителя на фирмата търговец.

Следва връзка по телефона с един от изпълнителните директори на дружеството - доставчик, потвърждаване на приведените по банков път средства и искане камионите на фирмите получатели да бъдат допуснати за товарене на стоката. Според събраните до този момент сведения двете дружества фактурират само отделни доставки (на всеки 10-12 камиона, се осчетоводяват един-два), като остатъкът от внесените средства се носи в офиса на акционерно дружество в София.

За да бъдат оправдани големите количества захар, управителят на търговското дружество сключвал и фиктивни договори за доставка с една от фирмите на дружеството, обявена в несъстоятелност, следвала и верига от фирми от т.нар. „липсващи търговци”.

С цел да се прикрие престъпната дейност спедицията на стоката от складовете на заводите до крайния получател се е извършвала чрез „курсове на черно” - управителят намирал транспортни фирми, разполагащи с големи камиони и договарял с тях да не фактурират извършваната услуга.

Разследващите установили, че всичко на пръв поглед било напълно легално – при всеки превоз били изготвяни необходимите документи – фактури, товарителници, които отразяват реално транспортираната стока. Така при евентуална проверка на товара количествата напълно кореспондират с отразеното в документацията. При пристигане на стоката обаче изготвените документи били унищожавани.

В хода на разследването е установено, че в края на месец март двете дружества са организирали нова схема за извършване на доставките – целите количества захар от доставчика директно се разтоварвали в базата на търговската фирма.

За периода от края на февруари до 7 април в тази фирма са постъпили 1 206 868 лв., от които едва 86 280 лв. са наредени към дружеството доставчик на основание на фактура за закупуване на захар.

Днес бизнесменът Гриша Ганчев нарече тези обвинения „кьорфишек“ и заяви, че ще си носи четката и пастата за зъби, визирайки възможността да бъде задържан в рамките на акция „Захар”.

„Днес ще ходя да ме разпитват,” каза Ганчев по телефона птред бТВ и добави, че не знае защо е задържан синът му. „Вчера им дадохме документи, съдействахме им,” добави бизнесменът. „Това са разни спекулации – кьорфишеци”.

"В Чернобил знам, че се произвежда ток от атомна електроцентрала, не съм чул там да расте захарна тръстика и да се произвежда захар. Това са свободни съчинения по картинка и не знам кой болен мозък го е измислил", коментира обаче пред телевизията Ганчев информацията на МВР. "Тук е див балкански капитализъм. 20 години аз храня държавата със захар и досега нещо да е станало? Как от Чернобил ще я вкарам?", попита той

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Б.Янков
# 0
23:08 | 26 August 2012
От къде толкова ум в тоя говняр с двупръстно чело?И впрочем какво е учил тоя лайновоз,негова любима дума,къде,кога...?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg