Доброволно пенсиониране за 75 хил. служители в Гърция

822
Доброволно пенсиониране за 75 хил. служители в Гърция

Кабинетът Папандреу обяви възможност за доброволно излизане в пенсия, от която се очаква да се възползват 75 хиляди държавни служители в следващите две години, съобщават вестниците.

Очаква се от тази антикризисна мярка печеливша да е държавата, която ще спести около 900 млн. евро, тъй като пенсиите, които ще получат довроволно напусналите работа, са по-малки от получаваните в държавния сектор заплати.

Наред с това правителството ще постигне и една основна цел - намаляване не само на разходите, но и на държавните служители, отбелязват наблюдателите.

Дава се възможност също желаещите да излязат в пенсия да си купят недостигащите им години за трудов стаж.

"Продължаваме с още по-голяма сигурност усилията за възстановяване на икономиката", заяви премиерът Пандреу, информирайки парламентарната група на управляващата партия ПАСОК за решенията, взети миналия петък от ръководителите на еврозоната.

"Спечелихме една битка, но не и борбата", допълнил той, като подчертал, че пътят пред Гърция за излизане от кризата е "дълъг и труднопроходим".

В. "Етнос" обаче предупреждава, че се задава "смъртна опасност" и още по-тежко орязване на заплатите на работещите не само в държавния, но и в частния сектор и че това било поискано от ръководителите на страните от еврозоната, които на последната си среща де факто били обявили война на наемния труд и на получаващите заплати.

"Не давайте увеличения на държавните служители, за да не взимат увеличения и тези в частния сектор", били казали от еврозоната, тъй като разглеждали даването на заплати като "бомба", заложена в темелите на одобрения от монетарния съюз "пакт за еврото".

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg