Договорът за включване на RWE в "Набуко" основна тема в австрийския печат

741
Договорът за включване на RWE в

Официалната церемония и подписаният от министрите на енергетиката на Австрия, Германия, Унгария, Румъния, България и Турция договор, който отбелязва официалното встъпване на германския енергиен концерн RWE в енергийния проект
"Набуко", са сред главните икономически новини в австрийския печат.

В. "Стандард" помества информация на австрийската информационна агенция АПА, която цитира предадените от БТА изявления на българския министър на енергетиката и икономиката Петър Димитров за българската гледна точка пред вид подписания неотдавна договор за газопровода "Южен поток", което ще създаде условия за съревнование и ще предотврати монополните цени. Даването на шанс на двата проекта министър Димитров оценява като правилно решение на българската страна.

"Курир" цитира в подзаглавие Министър Димитров, който коментира, че "Набуко" не е конкуренция, а допълнение на други енергийни проекти. Вестникът отбелязва, че Владимир Путин предприема всякакви мерки за предотвратяване на проекта "Набуко" и полага усилия за прокарване на газопроводите през руска територия, за получаване на изключителни права за газов транспорт от Казахстан и Туркменистан. Възможността за
прокарване на други газопроводи не смущава министъра на икономиката на Австрия Мартин Бартенщайн и шефа на австрийския петролен концерн О Ем Ви (OMV) Волфганг Рутенаторфер, тъй като до 2025 година потреблението на газ в Европа ще нарасне до минимум 750 милиарда кубически метра, а в момента възлиза на 500 милиарда.

"Пресе" подчертава сложността на два политически аспекта: желанието на Европа чрез "Набуко" да диверсифицира своето газоснабдяване, което не е в нтерес на досегашния главен газов доставчик Русия, прокарваща подобен проект в района чрез "Южен поток" . От друга страна бъдещите доставки на газ, които ще осъществява "Набуко", ще идват и от Иран, което не се харесва на САЩ, посочва изданието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg