Дубровник забранява откриването на нови ресторанти

1447
Дубровник забранява откриването на нови ресторанти

© Pixabay

Хърватският туристически център Дубровник има пословичен проблем с огромния наплив на туристи.

За да опази историческото наследство на града и да отвори пространство сред тълпите, местната власт ограничи броя на круизните кораби, които могат да акостират в пристанището, премахна четри от пет сергии за сувенири и намали броя на столовете в откритите ресторантски площи с 20%.

Това обаче изглежда не е достатъчно, тъй като има нови предложения за справяне с туристическия наплив – ефективна забрана на всички нови ресторанти.


Дубровник отчита перманентен ръст на посетителите през последните години, отчасти поради факта, че в града бе заснета основна част от хитовия сериал на HBO Game of Thrones (Игра на тронове).

Общинският съвет на Дубровник ще гласува през декември предложението за забрана на нови ресторанти, което предвижд мораториум за разполагане на маси и столове на открито в Стария град през следващите пет години, предава CNN. 

Това може и да не се струва много на някои, но при положение, че повечето ресторанти в Стария град на Дубровик са изградени в крепостните стени на града, местата на закрито всъщност са доста ограничени, поради тясното пространство. 

Така според мнозина, тази нова регулация ще представлява ефективна забрана за откриване на нови ресторанти.

„Всеки чакащ да отвори ресторант в Стария град няма да може да сложи нови маси или столове през следващите пет години”, казва кметът на Дубровник Мато Франкович, който е вносител на законопроекта.

Те могат да отворят на закрито, но при положение, че в Стария град е много трудно да се намери място, където да се работи на закрито, 99% от ресторантите заемат пространство на открито, посочва той.

Градската управа притежава всички обществени места в Дубровник и може да решава къде да има ресторанти и къде не.

Ако ресторант затвори, казва Франкович, ще се счита за напълно затворен, което означава, че други бизнеси няма да могат да заемат неговото място.

Запитан дали всичко това може да се приема като ефективна забрана за нови ресторанти за идните 5 години, кметът на града отговаря: „Правилно.”

Европейските градове, които въвеждат ограничения за туриститеМестните протестират срещу пренаселеността на места, като Дубровник, Рим, Барселона и Венеция

Греъм Картър, основател и директор на Unforgettable Croatia, посочва, че мнозинството от ресторантите в Дубровник разчитат на места на открито, поради ограничените площи на закрито. „Ограничаването на новите ресторанти е умен ход”, смята той.

По думите му, пространството в Дубровник е дефицитна стока, особено в пиковите туристически месеци. „Увеличаването на пространствата, необходими на ресторантите, означава по-малко зони за пешеходци по пренаселените улици”, кава Картът.

Борбата с прекоремния туристически поток

Франкович се обявява като борец срещу негативните ефекти от масовия туризъм. През миналата година, той обяви, че не повече от два круизни кораба на ден могат да акостират на пристанището.

Той затвори и 80% от сергиите за сувенири, като освен това намали броя на седящите места на открито за ресторантите с 20%, като от първи януари 2020 година предстои свиване с нови 10%.

Във Венеция бе гласуван сходен закон през 2017 година, забравяващ новите обекти за бързо хранене. Въпреки това, гражданите на туристическия център твърдят, че в града се отварят нови фаст фууд заведения, въпреки регулацията.

Населението на Дубровник смята, че новите регулации са нещо позитивно.

„Мисля, че е добре да се ограничи броят на ресторантите, тъй като редът е нещо добро”, казва Алан Мандич, собственик на бутикова туристическа агенция, която отказва да работи с туристи, които разчитат на круизни кораби.

Според него обаче, забраната не трябва да е само за ресторанти, тъй като не само те имат нужда от ред.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg