Дянков: Няма проблеми пред българо-руския диалог

464
Дянков: Няма проблеми пред българо-руския диалог

Българският вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков увери пред ИТАР-ТАСС, че „не вижда проблеми" пред двустранния българо-руски диалог.

„Дори напротив. Неколкократно се срещахме с министъра на финансите Алексей Кудрин и разговаряхме, разбира се, много по енергийните въпроси, но има и традиционни сектори в нашите експортно-импортни операции, които се позабравиха през последните 10-20 години", каза Симеон Дянков пред агенцията след речта си в изследователския институт Катон във Вашингтон.. „Ето например туризмът, а и не само той. Има много други области, в които си сътрудничехме в миналото и върху които днес трябва да поработим повече".

В коментар за ключовите направления на сътрудничество той потвърди, че София „е напълно обвързана с Южен поток". „От наша страна финансирането вече е подсигурено", каза Симеон Дянков. „Сега трябва да се работи върху координацията с други държави, а не с България".

„Друго е положението при АЕЦ „Белене", каза Симеон Дянков. „Искаме да привлечем в проекта трети партньор. За да е България, Русия и някой друг".

За този проект, според българския вицепремиер, финансирането не е налично. „За нас това е твърде голяма хапка, за да може да излезем от ситуацията чрез помощта на например държавни гаранции или заеми, в това число и заради кризата", поясни Симеон Дянков пред агенцията.

Сегашната дългова криза в ЕС не трябва да се отрази пряко върху търговските отношения на европейските страни с Русия, смята още българският вицепремиер.

„Разбира се, Европа като резултат от кризата ще стане по-бедна и еврото ще губи позиции, но Русия произвежда стоки, без които не може", каза Симеон Дянков. „Не смятам, че търсенето им ще намалее. В този смисъл случващото се в Европа няма да се отрази негативно на Русия, поне в краткосрочна перспектива".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg