ЕБВР: Инфлацията засяга сериозно икономиките на страните от Източна Европа

507
ЕБВР: Инфлацията засяга сериозно икономиките на страните от Източна Европа

Растящата инфлация засяга сериозно икономиките на страните от Източна Европа, сочи доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие, изнесен в неделя.

В същото време, кризата, наблюдавана на световните парични пазари, развихрила се в САЩ и се пренесла и върху останалите световни икономики, е друг фактор, който се очаква да окаже негативно въздействие върху развиващите се европейски икономики.

Икономиките на страните от Източна Европа се очаква да отбележат повишение от 6% през настоящата година, в сравнение с 7.3% през миналата.

Така, например, прогнозите за икономиката на Украйна са за ръст от едва 5.5% през настоящата година, в сравнение с предходните прогнози на правителството на страната за над 6.8%.

Във все повече страни от региона се наблюдава двуцифрен размер на инфлацията, което сериозно застрашава тяхната стабилност, коментират още от ЕБВР.

Очакванията за съседна Русия са значително по-добри, основно благодарение на рекордните цени на петрола, което въздейства положително на богатата на суровината държава.

Икономиката на страната се очаква да отбележи повишение от 7% през настоящата година, което би представлявало минимално изменение, в сравнение с 2007 г.

Повишение на инфлацията се предопределя от фактори като поскъпване на цените на петрола и горивата на международните пазари, както и тези на суровините.

Свидетели на двуцифрено повишение на потребителските цени у нас ставаме и през месеците на тази година, като инфлацията се сочи като една от водещите заплахи пред икономиката на страната ни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...