ЕБВР инвестира 110 млн. долара в подкрепа на електромобилния парк в Турция

997
ЕБВР инвестира 110 млн. долара в подкрепа на електромобилния парк в Турция

© Getty Images

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска 110 млн.долара заем на турската компания Enerjisa Enerji AS за разширяване на инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства (EV) в страната.

Финансовата помощ ще позволи на Enerjisa да модернизира своята електроразпределителна мрежа с ефективно оборудване и приложения за интелигентна мрежа, да разшири инфраструктурата за зареждане. Инвестициите са одобрени от енергийния регулатор на страната.

Портфолиото на Enerjisa Enerji включва две основни бизнес линии – електроразпределение и търговия на дребно. Тя обслужва 10,1 милиона клиенти в 14 провинции. Едно от нейните дъщерни дружества - Esarj, е една от първите компании в страната за станции за зареждане на електромобили.


Портфейлът ще позволи на холдинга да разшири бизнеса си за разпределена енергия чрез дъщерното си дружество Enerjisa Customer Solutions.  

„ЕБВР се ангажирала със зелено бъдеще, като напълно приведе всички свои дейности в съответствие с целите на Парижкото споразумение. Ключова стратегия за това бъдеще е трансформацията на енергийния сектор. За нас е удоволствието да работим с лидер в индустрията като Enerjisa по инвестиционен план за подобряване на дистрибуторската мрежа и разширяване на инфраструктурата за зареждане на електромобили в Турция. Тези усилия ще повишат устойчивостта на компанията, ще допринесат за по-екологичен енергиен сектор и ще помогнат на страната да постигне целите си за нулева нетност“, подчерта Нандита Паршад, управляващ директор на Групата за устойчива инфраструктура на ЕБВР.

Технологиите, които ще променят живота ни следващите месециОт иновативни XR хедсети на Apple, през разбиване на пароли за Netflix, до нови върхове за изкуствения интелект

Модернизацията на електрическата мрежа ще спести 119 999 т въглеродни емисии годишно чрез намаляване на загубите на електроенергия и увеличаване на производството на възобновяема енергия.

 „Световното увеличение на капацитета за възобновяема енергия през следващите пет години се очаква да се изравни с нарастването, наблюдавано през последните 20 години. Нашата прогноза сочи, че Турция да постигне 65% увеличение на енергията от ВЕИ през този период”, отбеляза Мурат Пънар, главен  изпълнителен директор на Enerjisa Enerji. Той очаква до 2030 г. 2 милиона електромобила да се движат по пътищата на страната.

ЕБВР е водещ институционален инвеститор в Турция. От 2009 г. Банката е инвестирала повече от 16,9 млрд. евро в различни сектори на икономиката на страната, като почти всички са в частния сектор.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg