Единствената фабрика в Европа за производство на четириколки ще е в Румъния

1568
Единствената фабрика в Европа за производство на четириколки ще е в Румъния

Единствената фабрика в Европа за производство на АТВ-та (четириколки) ще бъде отворена в Румъния, съобщава днес в. "Адевърул". Фабриката предполага инвестиция от 50 милиона евро и най-вероятно ще бъде изградена в Гюргево.

Румъния може да се окаже единствената европейска държава, в която от догодина ще се произвеждат АТВ-та, марка "Поларис". Компанията-майка от САЩ е решила да открие единственото си производство в Европа именно в Румъния.

"Поларис" ще открие в Румъния, в края на следващата година или най-късно в началото на 2009 г., първата си производствена единица в Европа.

Мястото ще бъде най-вероятно Гюргево, за да обслужва и пазарите в България, Хърватия, Сърбия или Косово, а и за да се използва близостта с пристанището в Констанца, заяви пред вестника Богдан Георгиу, директор в "Поларис" за Румъния, България и Молдова.

"Поларис" е вторият в света производител на АТВ-та, с пазарен дял от 22 процента. В Румъния "Поларис" може да се окаже третият световен автомобилен производител, след Рено в Питещ и Форд в Крайова.

Инвестицията за завода в Гюргево се изчислява на около 50 милиона евро, като продукцията през първата година ще бъде около 60 000 четириколки.

В първата фаза в Румъния ще се извършва само сглобяването на частите, каза Георгиу.

В момента най-евтиният модел АТВ, марка "Поларис", в Румъния се продава за над 7000 евро (без ДДС), като има големи шансове цената да падне с около 30 процента.

Запитан, защо е избрана Румъния за тази инвестиция, представителят на американската компания посочи, че "Румъния, заедно с България, се смята за най-подходящото място за развитие в Европа". При избора са взети предвид географското положение и по-ниските разходи.

На световния пазар "Поларис" се нарежда на второ място, след "Хонда", в производството на АТВ-та, като годишно от тази марка се произвеждат 1.2 милиона четириколки. "Хонда" произвежда годишно 1.31 милиона четириколки. На трето и четвърто място са "Ямаха" и "Сузуки".

Осемдесет процента от производството на "Поларис" се предлага на американския пазар, като до момента има фабрики само в САЩ и Тайван. Компанията е основана през 1951 г. и се котира на борсата.

Миналата година търговският й оборот бе 2.4 милиарда евро. В
международен план "Поларис" е известна като изобретателят на АТВ-тата и на моторните шейни, и е единственият производител, който снабдява американската армия, отбелязва "Адевърул".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg