ЕК има по-високи цели за рециклирането и повторната употреба на опаковките

680
ЕК има по-високи цели за рециклирането и повторната употреба на опаковките

© Unsplash

Тази седмица Европейската комисия ще обяви предложения за намаляване на отпадъците от опаковки в ЕС, сред които нови цели за процента на рециклиране на пластмасовите бутилки, както и за повторното използване на чаши за еднократна употреба и на опаковки, използвани за онлайн доставки, съобщи Reuters .
 
Преразглеждането на Директивата на ЕС за опаковките и отпадъците от опаковки ще се стреми към постигане на целта до 2030 г. всички опаковки да могат да се използват повторно или да се рециклират.
 
Очаква се това да допринесе за намаляване на въглеродния отпечатък на EС, който до 2050 г. трябва да бъде сведен до нула.
 
В предложението се посочва, че около 40% от пластмасата и 50% от хартията, консумирани в блока, са за опаковане, както и че опаковките представляват 36% от твърдите битови отпадъци. Това показва видяна от Reuters чернова. 

Как Япония се отказва от пластмасата за еднократна употреба Найлонови пликове, пластмасови бутилки и чаши заливат Токио ежедневно


Предложението, което не е окончателно, запазва целите за рециклиране от последната актуализация на директивата през 2018 г.: 65% до 2025 г. и 70% до 2030 г. Според документа на ЕК обаче то въвежда нови цели за степента на рециклиране в различните пластмасови опаковки. За 2030 г. те ще бъдат 30%  за пластмасови бутилки и за опаковки за храни, направени от полиетилен терефталат (ПЕТ), за тези, които не са направени от ПЕТ целта е 10%, а за другите пластмасови опаковки – 35%.

До 2040 г. тези цели за степен на рециклиране трябва да нараснат до 50% за опаковките за храни и до 65% за други опаковки, сред които бутилките за напитки.
 
Проектопредложенията също така поставят цели за повторна употреба на опаковки за 2030 г. и 2040 г. За чашите за еднократна употреба те са съответно 20% и 80%, а за опаковките за бира и безалкохолни напитки – 10%  и 25%. За опаковките, използвани за онлайн доставки на нехранителни стоки, целта за рециклируемост е 10% към 2030 г. и 50% за 2040 г. 
 
Компаниите, използващи такива опаковки, ще трябва да изградят системи, за да осигурят повторната употреба на материалите, от които са изградени.
 
За да влезе в сила, предложението, което вероятно ще бъде представено в сряда, ще се нуждае от одобрение от Европейския парламент и Европейския съвет, както и от представители на 27-те страни членки.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg