ЕК няма да налага "предпазна клауза" на Румъния заради селското стопанство

427
ЕК няма да налага

Европейската комисия обяви днес, че няма да налага на Румъния "предпазна клауза" заради регистрирани по-рано проблеми около контрола върху отпускането от Европейския съюз селскостопански помощи.

Решението е взето, след като е отчетен "бърз напредък в създаването на необходимите контролни механизми около европейските помощи за земеделието на страната".

През ноември от Румъния бе поискано да направи нови подобрения в софтуерните модули, разработени да контролират дали помощите за земеделците се отпускат правилно. Ако това не беше направено, щяха да бъдат спрени временно 25 на сто от селскостопанските помощи за страната, припомни Европейската комисия,

Нов доклад на независими експерти (в случая от Делойт) показа, че няма значими проблеми със сотфуера за контрол и бе решено да не се налага "предпазна клауза" на Румъния. Това обаче не означава, че всичко в тази област е наред, отбеляза Европейската комисия.

Върховният изпълнителен орган на Европейския съюз предупреди, че ще продължава да наблюдава отблизо как се развиват нещата и ще извърши проверки в Румъния в началото на следващата година. Освен това разполагаме с възможността за налагане на предпазна клауза по всяко време, ако бъдат отбелязани сериозни проблеми около системата на контрол, посочи още Европейската комисия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg