ЕК обмисля план за управление на фондовете в България

1158
ЕК обмисля план за управление на фондовете в България

Европейската комисия обмисля план за директно управление на регионалните фондове в Гърция, България и Румъния, тъй като властите в тези страни в момента са неспособни да го правят сами, съобщи германският евродепутат от гръцки произход Йорго Катзимаркакис в интервю за EurActiv.

Разкривайки намеренията на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/ и техния т. нар. "План Херкулес", Катзимаркакис посочи, че според еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хан подобен план трябва да влезе в сила за страните като Гърция, България и Румъния. "Въпросът за използването на европейските пари е голям проблем за еврокомисаря, отговарящ за кохезионните фондове. Той вижда три държави, които са неспособни да управляват европейските фондове по подходящ начин", отбеляза още германският депутат.

Според него това се дължи на "несъществуващия капацитет от министерства, които както да изготвят предложения, така и да работят по програмите и да се справят с проблемите в страната". "Следователно ние трябва да прибегнем до техническа помощ, за да преодолеем проблемите в трите страни", подчерта още германецът. Катзимаркакис освен това обяви, че еврокомисарят Хан разполага със "стотици милиони евро в портфейла си за т. нар. "техническа помощ".

Това означава, че в изброените страни той може да изпраща хора, експерти от Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия и страните-членки за определен период от време, за да помагат на местните власти да въвеждат необходимите програми и да усвояват парите", уточни евродепутатът. Все още обаче не е ясно дали лидерите на България и Румъния ще приемат да изгубят част от суверенитета си и дали подобна помощ би била свързана със създаването на антикорупционни бордове на ЕС. "Това е проблемът", изтъкна Катзимаркакис.

"Всички имаме проблема, че сме много горди от себе си и твърдим, че това би нарушило суверенитета ни, въпреки че не за това става въпрос", добави още той. Германският депутат освен това наблегна, че програмата ще бъде от огромно значение за създаването на нови работни места в затруднените държави. Критиците "трябва да разберат, че тук става въпрос за пари. Тези пари обаче няма да създадат работни места и да помогнат на хората, ако полиците продължават да се държат по този начин", категоричен бе той. Катзимаркакис също подчерта, че гръцките, българските и румънските политици "трябва да признаят, че е налице проблем".

Евродепутатът отбеляза, че притесненията за потъпкването на суверенитета на тези страни могат да бъдат опровергани, ако техническата помощ на ЕК бъде ограничена за срок от три години. Германският политик обаче не пожела да посочи дали, според него, тези мерки ще получат одобрението на Европейския парламент.

"Това е прецедент и евродепутатите ще бъдат много предпазливи. Но предвид дълбоката криза, в която се намира Гърция, мисля, че ще имаме мнозинство поне за нея. Този прецедент пък, разбира се, ще проправи път и за България и Румъния", прогнозира експертът.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg