ЕК: Пенсиониране на 70 г. след половин век

1613
ЕК: Пенсиониране на 70 г. след половин век

Европейската комисия предлага европейците да не се пенсионират преди навършване на 70-годишна възраст през 2060 г.

В документ, който предстои да бъде публикуван днес, комисията посочва, че в момента четирима работещи изкарват пенсиите на двама души, предаде Асошиейтед прес.

Заради нарастващия брой на по-възрастните хора ще се наложи средната пенсионна възраст да бъде вдигната до 67 години през 2040 г. и до 70 г. през 2060 г., за да бъде запазена сегашната пенсионна система, отбелязва Европейската комисия.


По този начин ще бъдат подпомогнати пенсионните фондове, изпитващи недостиг на средства.

Редица страни в Европа започнаха вече реформи за вдигане на пенсионната възраст. Гърция предвижда увеличаване от 60 на 65 години на възрастта на пенсиониране на жените, с което се изравнява с тази на мъжете, както и увеличаване от 35-37 на 40 години на осигурителния стаж за получаване на пълна пенсия.

Френският президент Никола Саркози също обяви намерението си да увеличи минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 г. през 2018 година.

У нас се предвижда увеличаване с три години на осигурителния стаж за пенсиониране от догодина. Така жените ще работят поне 37 г.,а мъжете - 40 г. Промените в пенсионната система ще бъдат уточнени със синдикати и работодатели до есента.

Предвижда се и ограничаване на ранното пенсиониране и повишаване на контрола върху инвалидните пенсии.

За тези, които продължават да работят след навършване на необходимите стаж и възраст за пенсиониране, пък ще има по-големи добавки към пенсията.

Демографският проблем е един от основните пред пенсионната система. До 2040 г. населението на България ще намалее с още 1.5 млн. души, сочат данните на статистиката. Тогава 46% от населението на страната ще бъде над 65 години.

Пенсионерите ще се увеличат с 400 000 души в сравнение с 2010 г., обяви управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева. Според нея решението е да се насърчава заетостта сред младите хора и по-дългото оставане на пазара на труда.

Сега 43% от разходите за пенсии в бюджета се покриват от осигурителните вноски. Според социалния министър Тотю Младенов осигурителната система е в сериозен риск и това налага вдигането на осигуритения стаж.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg