ЕК посъветва Румъния да продължава с консолидирането на бюджета и с реформите

421
ЕК посъветва Румъния да продължава с консолидирането на бюджета и с реформите

Европейската комисия посъветва днес Румъния да продължава "с решителност" консолидирането на държавния бюджет и реформите.

Този двустранен подход е необходим, за да бъдат намерен отговор на нарастващите дисбаланси в икономиката, като в същото време Румъния ще може да продължи бързото придвижване към средните равнища да доходи в Европейския съюз, заявяват от ЕК, цитирани от БТА.

Румъния се нуждае от изчерпателна стратегия за ускоряване на структурните реформи и фискалното консолидиране. Има спешна необходимост от надеждно планиране на разходите в средносрочен план и от разработване на многогодишен бюджет. Съчетана със структурните реформи, бюджетната консолидация ще помогне да се избегне прегряването на икономиката и постигане на по-балансирано догонване на останалата част от Европейския съюз, заяви комисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния.

Според официални данни миналата година номиналният бюджетен дефицит на Румъния е достигнал 2.5 на сто от Брутния национален продукт (БНП) на страната или е бил два пъти по-голям, в сравнение с 2005 г. Според тазгодишните пролетни икономически прогнози на Европейската комисия същият показател за Румъния може да достигне 2.9 на сто през 2008 г. и 3.7 на сто през 2009 г.

Според комисията това е отражение на водена експанзионистична фискална политика, независимо че са били взети някои бюджетни мерки и се дължи също на липсата на надеждна и предсказуема рамкова програма в средносрочен план. Това не е разумно, като се има предвид високият икономически ръст от средно 6.5 на сто между годините 2003 и 2007 и наличните признаци за прегряване в румънската икономика, отбелязва комисията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg