ЕК "размаха показалец" на Румъния за бюджетния дефицит

427
ЕК

Нарастването на бюджетния дефицит на Румъния предизвиква загриженост. Страната трябва да си постави по-амбициозни бюджетни цели, за да не се поставя под заплаха изискванията на пакта за стабилност и за икономически растеж, както и да се сдържа външният дефицит, който все така расте.

Това заяви днес комисарят по икономическите и валутни въпроси Хоакин Алмуния, който представи оценката на Европейската комисия за т.нар. "конвергентни програми" за няколко страни от Европейския съюз, предаде БТА.

Според разпоредбите в Европейския съюз, тези програми, отнасящи се до макроикономическите прогнози и бюджетната стабилност, се наричат "програми за стабилност", когато са за страните в еврозоната, и "конвергентни програми", когато са за държавите в съюза извън еврозоната.

Румъния е представила актуализирана си "конвергентна програма" за периода 2007-2010 на 5 декември м. г. Забележките на Хоаким Алмуния са по нея.

Румъния трябва също да сдържа инфлационния натиск, който крие рискове за макрикономическата и финансовата й стабилност, отбеляза още комисар Хоакин Алмуния.

Сред препоръките, които той отправи към Букурещ, е да се ограничи предвижданото значително нарастване на държавните разходи, като същевременно тези разходи бъдат преосмислени така, че да се засили потенциалът им за подпомагане на икономическия растеж. Освен това Румъния трябва да води "подходяща политика" по отношение на заплатите в държавния сектор и да задълбочава структурните реформи.

Съобщено бе, оценката на Европейската комисия за "конвергентната програма" на България ще бъде разгласена на 13 февруари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg