ЕК: Румъния все още има пропуски в сферата на земеделието

319
Румъния все още има пропуски в сферата на земеделието. Европейската комисия ще анализира мерките, които трябва да бъдат предприети, въз основа на одита, който тече, но без да активира предпазни клаузи, заяви днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, цитиран от агенция Медиафакс.

След края на срещата в Букурещ с румънския премиер Калин Попеску Таричану, председателят на Европейската комисия обяви, че като цяло Комисията е доволна от напредъка на Румъния след присъединяването й към ЕС, но все още има серия пропуски в сферата на земеделието, по-специално в качеството на процеса и системата за идентифициране на земеделските парцели.

Трябва да бъдат направени по-точни проверки на място, все още се прави одит по отношение на разходите в селското стопанство. След този одит, ще мислим какви мерки да предложим, за да решим тези проблеми без задействане на предпазните клаузи, каза Барозу. Той допълни, че ако не бъдат изпълнени препоръчаните от Комисията мерки, тя може да задейства предпазния механизъм.

Румънският премиер отбеляза, че операцията по идентифициране на терените е сложна и трябва да се държи сметка за това, че Румъния е страната с най-раздробените земеделски терени. Таричану каза, че властите в Букурещ се борят да наваксат забавянето и увери, че през есента ще започне плащането на европейските субсидии за земеделие.

Раздробеността на парцелите е проблем за фермерите, защото субсидията от ЕС за хектар в размер на около 50 евро се отпуска само на фермери, които обработват терен от минимум един хектар, разпределен на парцели от най-малко 0,3 хектара, посочва Медиафакс.

Разплащателната агенция, която се занимава с изплащането на субсидиите, в момента извършва проверки на място, които трябва да завършат до 30 септември. Агенцията получи временна акредитация и бе направен одит от експерти на Европейската комисия в периода юни-юли, а тази седмица бе осъществена още една проверка.

Одитът визира работата на Интегрираната система за управление и контрол, която предполага заснемане на цялата територия на Румъния и структуриране на получената информация в база данни, която ще бъде използвана за преките плащания за селските стопани.

След одита през септември, Европейската комисия може да намали средствата, отпуснати за субсидии на хектар с 25 процента. Общата сума, отпусната за плащания на хектар от средствата на ЕС за тази година, е 440 милиона евро, отбелязва Медиафакс.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg