EК за принципа "един фармацевт - една аптека"

990
EК за принципа

Министерство по европейските въпроси e изпратило официален отговор на поисканата от Българския фармацевтичен съюз (БФС) проверка дали Европейската комисия (ЕК) е предприела някакви наказателни мерки срещу нашата страна във връзка със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, се казва в изявление на съсловната организация, публикувано от Българската стопанска камара.

Повод за запитването бяха тиражираните спекулации за евентуална наказателна процедура от страна на ЕК заради предвидения в закона етичен модел на собственост върху аптеките (чл. 222). Става въпрос за изискването само фармацевти да могат да откриват аптеки, което цели да гарантира максимална защита на интересите на пациента.

Министерството по европейските въпроси потвърди, че към настоящия момент срещу България няма започната процедура за нарушение на чл. 226 от Договора за създаване на Европейската общност във връзка със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Българският фармацевтичен съюз припомня също, че законът беше приет през месец април 2007 г. и в публикуваните след това мониторингови доклади на Европейската комисия няма отправени забележки към България срещу въвеждането на етичния модел на собственост върху аптеките.

Повод за спекулациите с името на ЕК е всеизвестният факт, че срещу Италия е заведено дело в Европейския съд в Люксембург заради подобно законово изискване по отношение собствеността върху аптеките. Цитираното дело обаче е отпреди 2 години, а оттогава досега италианското правителство последователно защитава пред съда националната си позиция. Конкретно решение по делото се очаква чак през 2009 г. Нещо повече – в подкрепа на Италия, на страната на ответника, са се присъединили редица други европейски страни като Гърция, Австрия, Испания, Франция и Латвия. Това беше потвърдено и от справката подготвена от Министерството по европейските въпроси.

В писмо до българските си колеги председателят на Италианския фармацевтичен съюз Джакомо Леопарди изрази своята подкрепа за въвеждането на принципа "един фармацевт – една аптека" у нас. Той подчерта, че собствеността на аптеките е запазено право само на фармацевтите в следните страни членки на Европейския съюз: Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Люксембург, Словения и Испания. Както се вижда, много от тези страни са от старите членове на ЕС.

В писмото си Леопарди изтъква редица доводи в полза на принципа „един фармацевт – една аптека”. Най-добрият начин за гарантиране на най-висока степен на здравна защита на гражданите е съвместяването в една личност на собствеността и професионалната отговорност. Това е оправдано, тъй като прави възможно търсенето на професионална отговорност от фармацевта-собственик, който в случай на сериозни пропуски може да бъде наказван и евентуално напълно да загуби аптеката си, пише Джакомо Леопарди. Според него основната задача на аптеките е да насърчават разумната и правилна употреба на лекарства, а не да увеличават максимално продажбите си.

Обвързването на пълната професионална и правна отговорност със собственика на аптека и предоставянето му на пълна автономия при изпълнението на всички професионални дейности е единственият начин за постигане на най-високата ефективност от предоставяната услуга. Това е необходимо условие за упражняване на професията напълно самостоятелно и безпристрастно.

Сведенията от европейските страни, които експериментираха с пълна либерализация на достъпа до фармацевтичния сектор, говорят за сериозните последици от това с оглед на качеството на предоставяните фармацевтични услуги, пише още в писмото на Джакомо Леопарди. Той подчертава, че основният риск е от изграждането на вертикални монополи (производител – търговец на едро – аптека, продавач на дребно) и неизбежната възможност за злоупотреба с доминиращото положение.

Пълната свобода в сектора на собствеността върху аптеките всъщност води до феномена на интегриране между аптеки и други играчи, участващи във веригата на дистрибуция на лекарства, и последваща драстична рестрикция на професионалната свобода на фармацевтите. При това положение те, като служители, ще бъдат подчинени на търговските условия и на предписанията за поведение, наложени от предприемача (или някоя друга по-висша структура на административната йерархия) при поръчването, използването и популяризирането на лекарствени продукти, пише в становището си председателят на Италианския фармацевтичен съюз Джакомо Леопарди.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...