Емигранти, останете си в чужбина

1139
Емигранти, останете си в чужбина

Докато Германия трескаво търси квалифицирани работници, президентът на Румъния Бъсеску апелира към румънските трудови емигранти да си останат в чужбина, се казва в коментар на Дойче веле.

„Да си представим, че два милиона румънци, които работят в Италия, Испания, Франция и Германия се завърнат в Румъния и поискат тук помощ за безработни. А нашият фонд за безработни и без това е в дефицит...", каза Траян Бъсеску по румънската телевизия. "Завърналите се само биха обременили социалната система." Провокативното изявление на румънския държавен глава предизвика яда на опозицията, която сега още по-необуздано настоява предсрочни избори от президента и правителството на втората най-бедна страна в Европейския съюз. След Гърция, Румъния е най-дълбоко затъналата в икономическа криза държава от Европейския съюз.

Със своето изявление Бъсеску обаче едва ли е имал предвид само социалната система. Както всички балкански страни и Румъния е крайно зависима от паричните преводи на емигриралите в чужбина работници. Тъй като обаче поради световната икономическа криза този трансфер падна през 2009 с 35% на близо 3.1 млрд. евро, отпадна и важен двигател за румънския стопански растеж. През първото тримесечие на 2010 паричните преводи от румънски гастарбайтери паднаха с още една трета. Колкото по-слаби икономически са държавите, толкова по-значими за тях са парите изпращани от сънародниците в чужбина.

В румънски говорящата Молдавия например този трансфер съставлява над 31% от брутния вътрешен продукт, в Босна и Херцеговина близо 15%, а в Румъния все пак 5% от брутния вътрешен продукт. Рязкото спадане на изпращаните от гастарбайтери парични суми налага на правителствата на родните им страни да предприемат драстични мерки за икономиии.

Президентът Бъсеску обяви за тази година уволнението на още 74 000 служители от публичния сектор и на 15 000 през 2011. Освен това биват замразявани пенсиите, 13-та заплата, както и надбавките за отпуск и отопление. Така призивите за нови избори печелят все повече поддръжници. Тогава обаче, според анализатори в Букурещ, би настъпил политически хаос и правителството няма да може повече да изпълнява поставените от Международния валутен фонд и Европейския съюз условия за изплащане на траншовете от спасителния пакет за Румъния.

Източник: Дойче веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg