Енел финализира продажбата на миноритарен дял от руската ОГК-5 на ЕБВР

442
Енел финализира продажбата на миноритарен дял от руската ОГК-5 на ЕБВР

В изпълнение на споразумението, подписано на 7 май 2008 г., дъщерното дружество на Енел – Енел инвестмънт холдинг (ЕИХ), приключи продажбата на миноритарен дял (около 4.1% от акционерния капитал) от руския енергиен производител ОГК-5 на ЕБВР.

Стойността на сделката възлиза на 175 млн. евро. Тя е определена на базата на цената за акция, предложена в публичната оферта на ЕИХ за ОГК-5 (4.4275 рубли за акция).

След сделката Енел инвестмънт холдинг запазва 55.8% от акционерния капитал на ОГК-5. Делът е достатъчен, за да гарантира на ЕИХ ефективен контрол върху руската компания чрез правото му да номинира мнозинството от членовете на борда на директорите й.

Създадена през 2004 г. като част от реформата в руската енергийна индустрия, ОГК-5 е една от шестте компании за производство на електричество в Русия, участващи в процеса на приватизация. Тя притежава 4 топлоелектрически централи, разположени в някои от най-бързо развиващите се региони на Русия – в централната и южната част на страната и в Урал.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg