Енел подаде тръжна оферта за руската енергийна компания ОГК-5

593
Енел Инвестмънт Холдинг (ЕИХ), холандско дружество, 100% собственост на италианската енергийна компания Енел, подаде задължителна публична оферта за целия капитал на руската компанията за производство на електроенергия ОГК-5. Задължението за това идва от факта, че ЕИХ вече притежава над 30% от акциите на ОГК-5.

На 16 август 2007 г. ЕИХ получи от руския антимонополен орган (FAS) разрешение да увеличи дела си и да закупи до 100% от капитала на ОГК-5. Ауторизацията е валидна за период от 1 година.

Тръжната оферта е за 22.231 млрд. акции (62.85% от капитала на руската компания). ЕИХ вече притежава 37.15% от ОГК-5. Предложението е за 4.4275 рубли за акция, изцяло платими в брой.

Ако всички акционери на компанията приемат офертата, ЕИХ ще трябва да им изплати приблизително 98.427 млрд. рубли, възлизащи на около 2.742 млрд. евро (35.8926 рубли = 1 евро). Придобиването ще бъде финансирано чрез съществуващи кредитни линии. Срокът, в който акционерите на ОГК-5 ще трябва да решат дали приемат предложението е 80 дни.

Създадена през 2004 г. като част от реформата в руската енергийна индустрия, ОГК-5 е една от шестте компании за производство на електричество, които продават на едро. Тя притежава 4 топлоелектрически централи, стратегически разположени в някои от най-бързо развиващите се региони на Русия – в централната и южната част на страната и в Уралите.

В Русия Енел е вертикално интегрирана група. Освен дела си в ОГК-5, италианската компания притежава и 40% от консорциума Северная Енергия (познат с предишното си име Енинефтегаз), който придоби дялове в петролния сектор ОАО Арктикгаз, ЗАО Уренгойл и ОАО Нефтегазтехнология. Енел Груп държи и 49.5% от най-големия независим доставчик на електричество РусЕнергоСбит.

В Италия Енел е най-голямата енергийна компания и втората по големина в сектора на газоразпределението. В България тя е мажоритарен собственик на ТЕЦ Енел Марица Изток 3 и е кандидат за стратегически инвеститор в проекта за изграждането на АЕЦ "Белене".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg