Enel закупи вятърен проект за 1 400 MW в Гърция

387
Enel закупи вятърен проект за 1 400 MW в Гърция

Най-голямата италианска енергийна компания Enel подписа договор с Damco Energy, част от Copelouzos Group за участие във вятърни проекти с мощност 1 400 MW в Гърция. Enel придоби 30% дял и ще има правото постепенно да го увеличи до 80%.

С това споразумение компанията ще има възможност да участва и в разработването на нови 180 MW мощности в България, информираха от дружеството за Profit.bg.

Проектите се разработват в най-ветровитите райони на Гърция – предимно в област Тракия, където Enel вече оперира 63 MW, а в област Пелопонес и на о-в Евиа има 16 MW мощности.

В Гърция Enel е третият най-голям оператор на възобновяеми енергийни източници с инсталирани мощности от 91.3 MW и 36.1 MW в процес на строителство, които трябва да заработят до края на годината. Чрез тази сделка компанията ще участва в разработването на нови вятърни паркове с мощност 1 400 MW.

В южната ни съседка смесеното дружество Enelco, в което Enel притежава 75%, спечели първата поръчка на Hellenic Transmission System Operator за построяването на нови газови мощности.

Скоро Enelco започва строителството на 443 MW централа във Виотия, която се очаква да започне работа в края на 2010 г. Партньор на Enel в консорциума Enelco е Prometheus Gas, който притежава дял от 25%. Смесеното дружество притежава също и лиценз за оперирането на 447 MW в Еврос близо до гръцко-турската граница.

Enel възнамерява да стане интегрирана енергийна компания с добре диверсифициран портфейл на гръцкия пазар и да прилага най-напредналите технологии по отношение на околната среда.

По-нататъшното разрастване на компанията в Гърция съответства на глобалната й стратегия в областта на възобновяемите енергийни източници. Enel вече е позиционирана на енергийния пазар на Югоизточна Европа с 900 MW мощности в България и 2.5 млн. клиенти на електроразпределителните дружества в Румъния; в процес на разработка са 200 MW от вятърни проекти, както и на въглищна централа в Албания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...