ЕП призова за премахване на злоупотребата с власт на големите супермаркети

386
ЕП призова за премахване на злоупотребата с власт на големите супермаркети

Председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг обяви за приета писмена декларация, която призовава за разследване и премахване на злоупотребата с власт от страна на големите супермаркети, които осъществяват дейността си в Европейския съюз. Декларацията е подписана от 439 депутати, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент.

С писмената декларация ЕП призовава „ГД „Конкуренция“ да проучи последиците от концентрацията в сектора на супермаркетите в ЕС върху малките предприятия, доставчиците, работниците и потребителите и най-вече да направи оценка на всички злоупотреби с покупателната способност, които биха могли да последват от подобна концентрация“. Също така депутатите искат от Комисията да предложи подходящи мерки, включително регламенти, за предпазване на потребителите, работниците и производителите от всякакъв вид злоупотреба с господстващо положение или отрицателни последици, установени в хода на въпросното проучване.

В писмената декларация се казва, че навсякъде в ЕС малък брой вериги супермаркети играят все по-доминираща роля в търговията на дребно. Тези търговци бързо се превръщат в „пазачи“, които контролират единствения действителен достъп на земеделските производители и другите доставчици до потребителите от ЕС.

Според ЕП фактите в рамките на ЕС подсказват, че "супермаркетите злоупотребяват с покупателната си способност, като предизвикват принудително намаляване на цените, плащани на доставчиците (както установени в ЕС, така и чуждестранни), до неустойчиви нива и им налагат несправедливи условия". Подобен натиск спрямо доставчиците има отрицателни последици, както за качеството на заетостта, така и за защитата на околната среда, се казва в текста. Също така потребителите губят заради липсата на разнообразие от продукти, културното наследство и обектите за търговия на дребно.

Депутатите припомнят, че някои държави от ЕС въведоха в национално законодателство опит да ограничат подобни злоупотреби, но дейността на големите супермаркети излиза все повече извън пределите на националните граници, което прави желателно наличието на хармонизирано европейско законодателство.

Членовете на Европейския парламент прибягват до писмени декларации, за да повдигнат или поставят отново на разискване въпрос от кръга на правомощията на Съюза. Декларацията се счита за приета, когато бъде подписана от повече от половината членове на ЕП. След обявяването на декларацията, тя се предава на институциите, посочени в нея, със списък на подписалите я членове на ЕП.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg