ЕС: България е изпълнила всички без един критерий за Шенген

1263
ЕС: България е изпълнила всички без един критерий за Шенген

Румъния е готова да се присъедини към Шенгенското пространство, но не може да стори това, понеже другата кандидатка - България не е напълно подготвена, обяви председателството на ЕС. Цветан Цветанов очаква българско членство през 2011 г.Това потвърди днес председателството на блока, цитирано от ДПА.

"Румъния изпълни техническите изисквания във всички области, свързани с приема в Шенген," заяви в декларация Унгария, която държи ротационното председателство на ЕС, след като министрите на вътрешните работи обсъдиха въпроса в Брюксел. България, от друга страна, е покрила "всички, освен един" от необходимите критерии. 

В тази връзка мисия от експерти на ЕС ще посети през март страната, за да проучи дали оставащите недостатъци в системата за граничен контрол са отстранени. Нов срок за приемане на двете страни не бе обявен, но често се споменава октомври. 

Унгария все пак увери, че приемането на двете страни в Шенген, "след като всички изисквания бъдат изпълнени", остава приоритет на председателството й. Междувременно още няколко страни подкрепиха германското предложение да бъде облекчен достъпът на България и Румъния чрез премахване на контрола по летищата на по-ранна дата, като бъдат оставени в сила само проверките по сухопътните граници. В замяна на това Германия поиска да бъде въведен механизъм за замразяване на шенгенските разпоредби, в случай, че приемането на България и Румъния доведе до неконтролируем приток на мигранти. 

Източник: БТА

Единствено Франция на този етап не е склонна да промени позицията си за разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния, каза по-рано в Брюксел вицепремиерът Цветан Цветанов, който участва в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.
В отговор на въпрос на какво се дължат резервите на Париж, вицепремиерът заяви, че Франция не излага конкретни аргументи.

Министърът отбеляза, че е отправена конкретна покана до Франция за участие в проверка за готовността ни, когато Париж прецени и на каквото ниво желае да са представителите му. Вицепремиерът Цветан Цветанов е имал днес в Брюксел двустранни срещи с колегите си от Германия, Австрия, Великобритания, Испания.

Словакия е поставила въпроса как страните от Шенген биха възстановявали членството си, ако бъдат отстранени от Шенген, тъй като на този етап няма изработена подобна процедура. Ако дадена страна бъде изключена, това означава да се наложат промени в граничния контрол в ЕС, уточни министър Цветанов.

Отчита се силната ни политическа воля за покриване на критериите, имаме подкрепата на Словакия, Полша, Словения, отбеляза вицепремиерът.

Имам усещане, че през 2011 г. България ще влезе в Шенген, при унгарското председателство на ЕС (до средата на т.г.) се очаква да бъдат изяснени датите, да бъде изготвена пътната карта, допълни той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg