ЕС гледа доклада за границата ни с Турция

759
ЕС гледа доклада за границата ни с Турция

Докладът от последната проверка по границата ни с Турция днес влиза за първо обсъждане в работната група за Шенген към Европейския съвет. По неофициална информация заключението в него е, че България вече отговаря на всички изисквания за контрол на сухопътните граници.

Очаква се документът да бъде одобрен по-късно през този или през следващия месец.

Процедурата предвижда, след като бъде одобрен от работната група, докладът да бъде предоставен на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Комисията трябва да приеме становище, което да бъде обсъдено и гласувано от ЕП. Становището на парламента има консултативен характер.

Когато тези два етапа бъдат завършени, въпросът с присъединяването на България и Румъния към свободната от граничен контрол зона преминава за окончателно решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Според най-оптимистичните сценарии ако политическите резерви на Франция, Германия и Холандия отпаднат дотогава, официално решение за влизането ни в Шенген може да бъде взето от Европейския съвет през юни.

По материали на БНР и БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg