ЕС готви по-нисък ДДС за е-книгите и дигиталните публикации

904
ЕС готви по-нисък ДДС за е-книгите и дигиталните публикации

© Pixabay

Финансовите министри на страните-членки на ЕС се готвят да реформират правилата за начисляване на данък добавена стойност (ДДС), така че да отговорят на дигиталното развитие в настоящето.

За целта се предвижда промяна, която да позволи отделните държави от ЕС да намаляват размера на ДДС за електронни книги и дигитални публикации така, както подобна възможност е предвидена за печатните книги, периодични издания и вестници, предава FInancial Times. 

Двигател на инициативата е Франция, която настоява да се приравни ДДС за електронните издания с този, предвиден за печатните.

Правилата на ЕС за определяне нивата на ДДС са създадени далеч преди появата на електронните книги. Те позволяват на страните-членки да намаляват ДДС за определени и конкретни стоки или услуги на национално ниво.

За всички останали изключения от общото правило е нужно одобрението на всички страни-членки на ЕС, като това става чрез анонимно гласуване.

В ЕС не от вчера съществува дебата относно размера на ДДС в отделните страни. Поради това през януари тази година Европейската комисия предложи да се разреши по-гъвкава система, в която всяка държава има правото да променя размера на ДДС за повечето продукти и услуги, стига да поддържа средно ниво на ДДС в страната не по-ниско от 12%.

Новите по-гъвкави ДДС предложения се обсъждат от стрните-членки на ЕС и Европейския парламент. Няколко държави, включително Франция и Люксембург, загубиха съдебни дела относно нивото на ДДС за дигитални публикации.

Съдът реши, че ДДС за тях трябва да бъде на стандартното ниво, без право на понижения.

Въпреки това, Франция и Италия продължиха да прилагат по-ниски данъчи ставки за електронните книги, като ЕК реши да отложи прилагането на решението на съда, докато страните-членки не вземат решение относно данъка за е-книгите.

Промяната може да се окаже добра новина за търговците на книги, казва Фран Дюбруле, директор на European Booksellers’ Federation.

„Книгата си е книга и трябва да се прилагат сходни ДДС ставки за електронните книги, както са за хартиените книги”, добавя той.

Страните в ЕС ще могат да намаляват ДДС в подкрепа на бизнесаЕК предлага правила, които да облекчат малкия и средния бизнес


През последните месеци разговорите за добавяне на електронните книги като изключение зациклиха, тъй като Чехия блокира инициативата, тъй като Франция и Словения не подкрепят друго предложение, което Прага иска да бъде прието като част от пресичането на измамите с ДДС.

Чешкото предложение е финалната фаза на серия реформи, започнати през 2014 г. от Андрей Бабиш, тогава финансов министър сега премиер, свързани с пресичането на данъчните измами.

Париж и Прага се бяха договорили да подкрепят предложенията си, по информация на трима дипломати от ЕС. В последният момент обаче Румъния поиска промени в реформата, като дипломатите се надяват това да не развали договорката между Франция и Чехия. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg