ЕС, МВФ, ЕЦБ: Има значим финансов напредък в Гърция

916
ЕС, МВФ, ЕЦБ: Има значим финансов напредък в Гърция

Гърция постигна съществен финансов прогрес, но трябва да продължи курса на реформи за възстановяване на инвеститорското доверие. Това обяви пред журналисти днес представителите от мисиите на ЕС, МВФ и ЕЦБ след приключилата двудневна инспекция по състоянието на гръцките финанси и срещи с ръководителите на министерства и ведомства в страната, информира ПРАЙМ-ТАСС.

Ръководителят на делегацията на МВФ Пол Томсън изрази увереност, че Гърция ще получи през септември втория транш по кредита от ЕС и МВФ в размер на 9 млрд. евро от пакета на стойност 110 млрд. евро, разчетен за три години. „Програмата започна много добре, но пред нас има и немалко предизвикателства", каза той.

Той припомни, че Гърция пласира наскоро краткосрочни ДЦК, но страната трябва да проведе мащабни реформи, преди да пристъпи към емитиране на дългосрочни дългови книжа. „Гърция ще може да се върне на финансовите пазари, по всяка вероятност, следващата година", каза Томсън.

Представителят на фонда посочи три области, които според него будят тревоги сред международните кредитори. Има необходимост от свиване на разходите на местната администрация, на държавните болници, предприятия и застрахователните и пенсионни фондове.

„Товарът на финансовото оздравяване трябва да е справедливо разпределен," каза Пол Томсън. „Орязването на пенсии и заплати имаше своя ефект, но сега правителството е длъжно да приложи законодателството срещу данъчните измами на лица с високи доходи".

Представителят на МВФ подчерта, че реформите трябва да продължат. „Реформата на застрахователната пенсионна система е амбициозна, тя трябва да се проведе, нужно е да се отворят така наречените затворени професии и да се либерализира пазарът," каза Пол Томсън. „Осъзнаваме, че ще има съпротива от заинтересованите страни, но ни насърчава фактът, че правителството прояви готовност".

Представителите на „тройката" заявиха, че гръцкото правителство само ще обяви мерките за приватизация на част от активите на Държавната енергийна компания и на нерентабилни държавни предприятия. „Всички държавни предприятия, като например Организацията на железния път на Гърция, излизат скъпо на гръцките граждани," каза зам. генералния директор по икономическите и финансови въпроси към ЕК Серваас Деруз. „Дългът на ОЖП достига 1 млрд. евро годишно, а натрупаната загуба възлиза на 10 млрд. евро, когато нивото от предлаганите от компанията услуги изостават сериозно от средноевропейското ниво. Необходима е реорганизация, но правителството само ще прецени как да се случи това".

Мисията не ЕС, МВФ и ЕЦБ обсъди с членовете на кабинета и въпросите за либерализация на енергийния пазар на природен газ и електроенергията, както и предоставяне на независимост на регулаторния орган в сферата на енергетиката.

Според Деруз, инфлацията в Гърция, скачайки до 4.75% тази година, ще се успокои през следващата до 1.5-2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg