ЕС обмисля жестоки условия по нови кредити за Гърция

1016
ЕС обмисля жестоки условия по нови кредити за Гърция

Европейските лидери обсъждат сделка, която би довела до безпрецедентна външна намеса в икономиката на Гърция, в това число международно участие в събирането на данъци и приватизирането на държавни активи, в замяна на отпускането на нови спасителни средства на Атина, пише FT.

Според източници, участващи в консултациите, пакетът ще включва предложения към частните притежатели на гръцки дълг за доброволно удължаване на срока, в който Гърция трябва да погаси задълженията си, както и нова поредица от мерки за икономически ограничения.

Европейските лидери се надяват, че около половината от между 60 и 70 млрд. евро нови средства, необходими на Гърция до края на 2013 г., могат да бъдат набрани без нови заеми. Съгласно план, подкрепян от някои, по-голяма част от тези средства ще дойдат от продажбата на държавни активи и промяната в условията по изплащането на задълженията към частните облигационери.

Страните от Еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) след това ще трябва да отпуснат допълнителни 30 - 35 млрд. евро в добавка към вече обещаните 110 млрд. евро през миналата година.

Същите източници обаче предупреждават, че почти всеки елемент от новия пакет среща значителна съпротива от страна поне на една от страните и институциите, участващи в настоящите преговори и сделката може и да пропадне.

Последната пречка беше неуспехът на гръцкото правителство в петък да спечели широкопартийна подкрепа за новите мерки за икономически ограничения, които европейските лидери определиха като необходимо условия за отпускането на нови спасителни средства.

В добавка Европейската централна банка е против преструктурирането на гръцкия дълг. Според източник, участващ в преговорите обаче възраженията на ЕЦБ могат да бъдат преборени, ако преструктурирането бъде направено по подходящ начин.

Въпреки пречките, натискът за сключването на сделка до три седмици се засилва, тъй като от МВФ заплашват да не отпуснат своя дял от предвидените 12 млрд. евро за юни, ако Атина не покаже, че може да покрие всичките финансови изисквания за следващите 12 месеца.

Смята се, че Гърция няма да може да се завърне през март на финансовите пазари, за да набира сама средства, каквито бяха първоначалните планове при отпускането на 110 млрд. евро. Това означава, че в момента МВФ няма право да отпуска допълнителни средства. Без тях страните от Еврозоната ще трябва или да запълнят тази липса или Гърция ща фалира.

За да се включи МВФ отново във финансирането, сделка трябва да бъде сключена до насрочената среща на финансовите министри от ЕС на 20 юни.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...