ЕС подхвана и IKEA за избегнати данъци

9957
ЕС подхвана и IKEA за избегнати данъци

© Pixabay

Данъчната политика на световноизвестната компания за мебели IKEA попадна под прицела на Европейския съюз.

Срещу шведската компания стартира разследване, което трябва да разнищи специалните данъчни условия, които IKEA е договорила с Холандия, предава Financial Times.

Смята се, че по този начин компанията е избегнала плащането на налози в размер на 1 мрлд. евро в периода 2009-2014 г., сочи доклад на Европейската зелена партия, публикуван още през февруари 2016 г.

Шведската компания е създала две отделни корпоративни групи чрез мрежа от фирми, регистрирани в Холандия, Люксембург и Лихтенщайн. Чрез тях IKEA прехвърля средства и печалби, за да си осигури предимство благодарение на специални данъчни схеми, пише в доклада.

За да се пристъпи към точно изчисляване на размера на избегнатите данъци, е необходимо компетентните органи в ЕС да определят дали договорката с Холандия нарушава законите на Общността.

От 2013 г. насам Европейската комисия е разгледала над 1000 споразумения между международни компании и страни-членки на ЕС.

До сега има 5 приключили разследвания, като ЕС е наредил на 4 държави-членки да възстановяват избегнати данъци за милиарди евро от над 40 компании, сред които попадат Apple, Starbucks, Fiat и Amazon.

Маргрет Вестагер, комисар по конкуренцията, посочва, че повечето проверки са установили липсата на „специални привилегии“, но няколко са разкрили „преференциално данъчно третиране на конкретни компании“.

„Нашата работа още не е свършила..., ще стартираме разследвания навсякъде, където има сигнали, че е била оказвана държавна помощ“, казва тя.

Информацията относно IKEA  е ограничена, тъй като компанията не е публична, като повечето международни корпорации, IKEA  е оформена от множество компании, регистрирани в различни юрисдикции.

IKEA Gruop, която представлява търговията на дребно, е платила данъци за 825 млн. евро за периода август 2016 – август 2017 г., при печалба преди облагане с данъци в размер на 3.31 млрд. евро.

От друга страна, Inter IKEA, която притежава правата над бранда и концепцията, е платила 241 млн. данъци при печалба преди облагане в размер на 1.15 млрд. долара.

През август 2016 г. Маргрет Вестагер нареди на Ирландия да възстанови 13 млрд. евро избегнати данъци от Apple в периода 2003 – 2014 г.  

Комисията по конкуренцията също отсъди против споразуменията на Starbucks в Холандия и против сделките на Fiat и Amazon с Белгия. Освен това, Белгия ще трябва да възстанови около 700 млн. евро избегнати данъци от около 35 компании, които са се облагодетелствали от данъчни облекчения в страната.

Всички държави и повечето компании обжалваха решенията на ЕК.

Идват ли данъчните за вашата пържола?Първо беше тютюнът. След това захарта. Ще бъде ли месото следващата стока, която ще бъде облагана с данъци?

Комисията понастоящем разследва и данъчните споразумения в Европа на американската верига за бързо хранене McDonalds's, френската енергийна компания Engie и британска данъчна система, предназначена за корпорации с чуждестранно управление.

McDonald's отхвърлиха обвиненията. От Engie, където 33% от компанията се държат от френската държава, посочват, че ще сътрудничат на разследването.

Всичко това е част от мащабната европейска кампания против избягването на данъци от международните компании. Някои членки на ЕС даже предлагат въвеждането на данък, насочен към интернет компании, като Facebook. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg