ЕС санкционира Гърция заради бюджетния й дефицит?

426
ЕС санкционира Гърция заради бюджетния й дефицит?

Европейският съюз е на път да санкционира Гърция и да постави под съмнение данните, представени от министерството на икономиката на страната за бюджетния й дефицит, съобщава в. "Елефтелотипия". Цитирани от изданието официални статистики от Евростат показват, че дефицитът в държавния бюджет на Гърция миналата година е бил 3.2 на сто от БВП на страната, докато правителството в Атина е представило прогнозни разчети за 2.7 на сто.

Европейската статистическа служба смята, че през март 2008 г. бюджетният дефицит на Гърция е бил 3.7 на сто от БВП, докато в прогнозите си управляващите консерватори са поставили като цел дефицитът да не надхвърля 1.6 на сто.

Този факт би могъл да постави гръцката икономика отново под надзора на ЕС. Очевидно управляващата партия Нова демокрация използва счетоводните еквилибристики, до които прибегна и предишният кабинет на социалистите от ПАСОК и това кара екипа на премиера Костас Караманлис да затегне икономическите мерки, за да се отърве от санкции от страна на ЕС, пише в. "Елефтеротипия".

Финансовите проблеми на Гърция датират отдавна. През 1999 г. Гърция излъга за бюджетния си дефицит, за да бъде приета в Еврозоната и да въведе еврото.

Още през септември миналата година след парламентарните избори бяха отчетени сериозни финансови проблеми - бюджетен дефицит, нарушен търговски баланс, висока кредитната задлъжнялост, висок публичен дълг, които поставиха под съмнение кредитния рейтинг на Гърция. Освен това възстановяването на засегнатите от пожарите райони натовари до краен предел финансите. Страната прибягна до взимане на извънреден заем в размер на 4.1 млрд.
евро за покриване на дефицита в държавния бюджет.

Разходите за здравеопазване са нараснали многократно, а заради застаряващото население пенсионната система бе също пред фалит. Държавата дължи на осигурителните фондове над 7 млрд. евро. Ситуацията бе усложнена и от източване на тези фондове. Срещу закона за пенсионната реформа имаше масови стачки, защото синдикатите считат, че той намалява пенсиите, увеличава пенсионната възраст и изисква по-високи вноски за пенсионните фондове.

По-рано този месец в. "Вима" обяви, че "черна дупка" в размер на 1.3 млрд. евро се е образувала в държавния бюджет на Гърция в резултат на значителното изоставане на приходите в текущата сметка на страната. За целта министерството на икономиката и финансите обяви, че ограничаването на разходите е единственото средство, за да може бюджетът да бъде реализиран.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...