ЕС върви към зависимост от китайски батерии, сходна с тази от руска енергия

621
ЕС върви към зависимост от китайски батерии, сходна с тази от руска енергия

© Pixabay

До 2030 г. Европейският съюз (ЕС) може да стане толкова зависим от Китай по отношение на литиево-йонните батерии и горивните клетки, колкото беше зависим по отношение на енергийните източници от Русия преди войната в Украйна, ако не предприеме решителни мерки, се казва в документ, изготвен за лидерите на ЕС. 
 
Документът, пише Reuters, ще бъде в основата на дискусиите за икономическата сигурност на Европа по време на срещата на лидерите на ЕС в Гранада, Испания, на 5 октомври. 
 
Обезпокоени от нарастващата глобална самоувереност и икономическа тежест на Китай, европейските лидери ще обсъдят предложенията на ЕК за намаляване на риска Европа да бъде твърде зависима от него и необходимостта от диверсификация към Африка и Латинска Америка. 
 
В документа се казва, че поради непостоянния характер на възобновяемите енергийни източници като слънце и вятър, Европа ще се нуждае от начини за съхранение на енергия, за да постигне целта си за нулеви нетни емисии на въглероден двуокис до 2050 г. 
 
"Това ще увеличи рязко търсенето на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизери, което се очаква да нарасне между 10 и 30 пъти през следващите години", се казва в документа, изготвен от испанското председателство на ЕС. 
 
Високо напрежение: Електромобилите сблъскват челно Китай и ЕС Анализатори очакват контрамерки на разследването, насочено към субсидиите за китайските производители


Макар че ЕС има силни позиции в междинните и монтажните фази на производството на електролизери, с повече от 50% дял на световния пазар, той разчита в голяма степен на Китай за горивните клетки и литиево-йонните батерии, които са от решаващо значение за електрическите превозни средства. 

"Без прилагането на решителни мерки европейската енергийна екосистема може да изпадне в зависимост от Китай до 2030 г. от различно естество, но с подобна тежест, от тази, която имаше от Русия преди нахлуването в Украйна", се казва в доклада. 
 
Според Европейската комисия през 2021 г., годината преди руското нахлуване в Украйна, ЕС е получавал от Русия над 40% от общото си потребление на газ, 27% от вноса на нефт и 46% от вноса на въглища. 
 
Прекратяването на повечето доставки от Русия предизвика шок в цените на енергията в ЕС и рязко повишаване на потребителската инфлация, което пък принуди Европейската централна банка да повиши рязко лихвените проценти в ход, който ограничи икономическия растеж в блока. 
 
Литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената област на уязвимост на ЕС, се казва още в документа на испанското председателство:  
 
Електрификация под въпрос: Кризата в доставките на литий е неизбежнаТърсенето на основния за електрическите батерии материал ще надхвърли предлагането най-късно до 2030


"Подобен сценарий би могъл да се развие и в областта на цифровите технологии. Прогнозите сочат, че търсенето на цифрови устройства като сензори, безпилотни летателни апарати, сървъри за данни, оборудване за съхранение и мрежи за предаване на данни ще нарасне рязко през това десетилетие." 

"ЕС има сравнително силни позиции в последната област, но показва значителни слабости в останалите", алармира документът. 
 
До 2030 г. тази външна зависимост може сериозно да попречи на повишаването на производителността, от което спешно се нуждаят европейската промишленост и секторът на услугите, и да възпрепятства модернизацията на селскостопанските системи, която на свой ред е от съществено значение за справяне с изменението на климата
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg