ЕС затяга правилата за командироване на работници

2051
ЕС затяга правилата за командироване на работници

© Правителствена информационна служба

Френският президент Еманюел Макрон е на път да постигне своето искане за затягане на правилата за командировани работници в рамките на Европейския съюз.

Цената на този акт обаче може да засили напрежението между западните и източните членки на Общността.

Социалните министри на ЕС постигнаха съгласие по темата след цели 18 месеца разговори, изпълнени с противопоставяне по оста изток-запад.

Представителите на държавите-членки се съгласиха да подкрепят искането на Макрон за намаляване на времевия лимит, в който даден работник може да бъде командирован от една страна в ЕС в друга.

Така от настоящите 24 месеца, лимитът за командировка ще бъде намален наполовина – до 12 месеца, съобщава Financial Times.

Причина за всичко това бе инициативата на френския президент Макрон. Той нарече „социален дъмпинг” практиката на доста западни компании да отварят свои фирми в страните с по-ниски трудови възнаграждения в ЕС (като Полша и България, например), след което да командироват на запад местни работници, плащайки им по-ниски заплати спрямо тези в страната, в която са командировани.

Новият едногодишен максимален срок за командироване бе предложен от Макрон, който имаше политическа обиколка из региона на Централна и Източна Европа (включително и у нас), именно с целта да преговаря с политическите лидери за своето предложение.

Новите правила ще предвиждат и изключения, при които компаниите ще могат да удължават командировката на техния служител с до 6 месеца.

В разговорите по темата Макрон нарече практиката, при която полски строителни работници могат да работят във Франция за по-ниски заплати и осигуровки спрямо френските работници, като „предателство на европейския дух”.

Европейската комисия, на свой ред, описа командироването на работници от страни с по-ниски заплати към страни с по-високи, като форма на „социален дъмпинг”.

Полша и Унгария не подкрепиха новите правила, като се аргументираха, че те ще попречат на местните компании да оперират на западния трудов пазар.

Полша е страната, чиито граждани най-често биват командировани в рамките на ЕС - 500 хил. души годишно работят по този начин. Противно на логиката на Макрон и ЕК обаче, след Полша най-много командировани работници идват от Германия и Франция.

Принципно досега така нареченият „социален дъмпинг” с командироване не беше проблем поради малките обеми трудова сила, оперираща по този начин. Положението обаче се влоши след кризата в еврозоната, като от 2010 г. до сега броят на полските работници, командировани навън, скача със 75%.

Въпреки че целият този спор засяга около 1% от трудовата сила в ЕС, или приблизително 2 млн. души, разговорите издадоха притеснението на запада, че евтината работна ръка може да се превърне в генератор на антиевропейски настроения и популистки партии. 

От друга страна, източните държави за пореден път са използвани за оправдание от по-богатите си партньори, което не провокира спокойствие и разбирателство. Премирът на Полша Беата Шидло нарече инициативата на Макрон „арогантна” атака на европейския единен пазар.

Обикновено страните от Западна Европа командироват в чужбина служители с висока квалификация, като инженери, банкери или журналисти, докато командированите служители от Източна Европа доминират в сфери, като строителството и домашните грижи най-често на пазара на Франция, Белгия и Германия.

От друга страна, няма практика полски фирми да отварят фирми в Германия, където да наемат инженери, които да работят в чужбина – практиката е точно обратната – компании от Германия отварят фирми в Полша, откъдето наемат поляци, за да пестят разходи за труд.

Така или иначе, темата „социален дъмпинг”, макар и формулирана доста спорно на фона на популярните практики в ЕС, се оказа повод за напрежение по време на 12-часовите преговори, проведени вчера в Люксембург.

Представителите на страните-членки на ЕС обаче успяха да се обединят около едно нещо – изключение от новите правила на работниците, заети в сферата на транспорта, или с други думи водачите на камиони. Изключението засега се явява под формата на 4-годишен преходен период за транспортните компании за адаптация към новата регулация. 

Изключението за транспортния сектор бе подкрепено и от западни страни, като Ирландия, Испания и Португалия. Освен 4-годишния гратисен период, Брюксел ще работи по ново законодателство, което да определя кога един водач на камион може да се счита за командирован работник и кога не.

Макрон ще иска ограничения за работниците от Източна ЕвропаФренският президент ще посети България в края на месеца и ще настоява за рестрикции отнонсо българските работници работещи във Франция

Йевгени Осиновски, министър на труда на Естония, който председателстваше срещата, посочи, че е имало „много дълги и трудни преговори”.

Промените в правилата за командироване на работници ще наложат и принципа на „еднакво заплащане за еднаква работа”, така че командированите работници да получават същите заплати, бонуси и обезщетения за трудова заетост, както и местните работници, като не става ясно дали осигуровките върху заплатите ще остават в страната домакин или в тази, от която е изпратен работникът.

Съгласието на министрите на ЕС все още не означава окончателно решение. То ще продължи да се дебатира в Европейския парламент, преди конкретните промени да бъдат представени под формата на закон.

Мариан Тисен, еврокомисар по социална политика, посочи, че сделката е „показала, че като европейци, можем да се съберем, да седнем около масата, да сблъскваме противоположни гледни точки и да постигнем справедливо споразумение”.

Въпреки тези оптимистични слова, картинката не е толкова розова. 

Чешкият министър на труда предупреди, че всякакви неразумни правила, които ограничават свободата на работниците, ще подхранят антиевропейски настроения в нейната страна.

„Всякакви бъдещи стъпки на ниво ЕС, които издават неуважение към страните от Централна и Източна Европа, могат много скоро да доведат до анти ЕС атмосфера”, каза Михаела Марксова.

„Навярно сме малко по-близо до чехзит (от брекзит – бел. ред.)”, добави тя, намеквайки, че Чехия може да напусне ЕС.   

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...