„Евраз“ на Абрамович поставя рекорди

646
„Евраз“ на Абрамович поставя рекорди

„Евраз груп“ на Роман Абрамович регистрира рекордни приходи и печалба през първото полугодие на 2008 г. Причината за ръста на показателите е не само увеличаването на цените на продукцията, но и консолидацията на украинските активи, пише „Ведомости“.

„Евраз груп“ публикува доклад по МСФО за полугодието. Приходите са нараснали с 78.2%, до 10.73 милиарда долара, EBITDA (печалба преди лихви, данъци и амортизация) - с 80.5%, до 3.7 милиарда долара, чистата печалба – 82.1%, до 2.04 милиарда долара.

Рентабилността по EBITDA е достигнала 34% - по-ниска, отколкото при Новолипецкия металургичен комбинат (39%), но по-висока, отколкото при Магнитогорския комбинат (27%). EBITDA на „Евраз“ с 9% надмина консенсусната прогноза на анализаторите.

Капитализацията на компанията е нараснала с 4.3% до 26.8 милиарда долара. Причината за ръста на показателите е не само увеличаването на цените на продукцията, но и консолидацията на украинските активи, купени от „Приват груп“, обясни на видеопресконференция първият вицепрезидент на „Евраз груп“ Павел Татянин.

В отчета са включени и тръбните активи на Ipsco – за 19 дни на юни техният принос в EBITDA на групата са цели 25 милиона долара. За второто полугодие ще бъдат над 400 милиона долара, очаква Татянин. „Евраз“ разчита на още по-впечатляващи резултати при приключването на годината: приходи от 23.2-24.6 милиарда долара, EBITDA – 8-8.5 милиарда долара, това е абсолютен рекорд за руските стоманодобивни компании.

НЛМК планира да приключи годината с приходи от 13 милиарда долара, EBITDA – 5 милиарда долара. Президентът на „Евраз груп“ Александър Фролов уточни, че прогнозата за печалбата отчита възможното понижаване на цените на стоманата и въглищата. Това се опитва да постигне Федералната антимонополна служба (ФАС), поръчала на „Мечел“ да намали цените на въглищата с 15% Ръководителят на ФАС Игор Артемиев заяви, че цените на „Евраз“ са били по-ниски от тези на „Мечел“, затова препоръчаното намаляване на цените няма да бъде нито 15%, нито 10%.

Покупките увеличават и чистия дълг на „Евраз“: за половин година – с 44%, до 9.25 милиарда долара. Голямата печалба ще позволи на компанията да плати по-високи дивиденти за полугодието – 8.25 долара за акция, общо – 976 милиона долара.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...