Европа произхожда от Балканите

397
Европа произхожда от Балканите

Нов 52-минутен документален филм, посветен на България, ще се излъчи тази есен от австрийската национална телевизия ORF и немскоезичния канал 3sat. Филмът е част от десетсерийната поредица “Балкан Експрес,” посветена на десет балкански държави.

Мартин Траксл, ръководител на културния отдел на австрийската национална телевизия и автор на концепцията за документалната поредица казва, че “при създаването на серията, той се е стремял преди всичко към това, да създаде усещане за Балканите и по-точно – че Балканите са част от нас.”

Телевизионната документална серия “Балкан Експрес” е копродукция между австрийската национална телевизия, немскоезичния телевизионен канал 3sat и частната австрийска продуцентска фирма pre tv.

Материалите за филмовата поредица са заснети между 2007 и 2008 година, като снимачният екип е прекарал общо 180 дни в десет балкански страни, на всяка от които е посветена отделна серия от поредицата. “Това не е телевизионна поредица само за политика или икономика. Това е една поредица, която разказва за хората, за живота на Балканите и как той бързо се променя, в повечето случаи - към по-добро.

Важно място във филма има и разказът за това как настъпващите промени се отразяват на хората”, казва още той. Сериите, посветени на Черна гора, Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Сърбия бяха показани по австрийската национална телевизия и по 3sat през първата половина на годината.

От края на септември започват да се излъчват и останалите филми – за България, Румъния, Гърция и Турция. С филмите си създателите на документалната телевизионна серия “Балкан Експрес” са се опитали да отговорят на въпроса какво е значението на Балканите за Австрия, за нейните съседи и за останалата част от Европа. Мартин Траксл, който е автор на концепцията за филомвата поредица, казва: Идеята ми беше също да покажа, че Европа всъщност произхожда от Балканите. Винаги т.нар.

 “Стара” Европа е била отделяна от Балканските държави, които сега искат да се присъединят. Английското заглавие на нашата поредица гласи “Завръщане към Европа”. Може обаче да се каже – не само завръщането към Европа, но и завръщането на Европа към себе си. Чисто исторически, наименованието “Европа” е тясно свързано с Балканите. Ако погледнем назад към Древна Гърция, тогава ще видим, че административният район на север от Пелопонес се е наричал “Европи.”

Източник/ДВ/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg