Европейска компания ще конкурира Robinhood на Владимир Тенев

1972
Европейска компания ще конкурира Robinhood на Владимир Тенев

© Основателите на Revolut Влад Ятсенко и Николай Сторонски; снимка: Revolut.com

Лондонската финтех компания Revolut се готви да влезе в директна конкуренция с щатския стартъп Robinhood Markets, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев.

Revolut планира да предложи на потребителите си услуга за инвестиране в акции на редица компании, листнати във Великобритания и САЩ, която да не начислява комисиона на всяка трансакция.  

Именно този бизнес модел използва и Robinhood, благодарение на който успя да привлече инвестиции в размер на 539 млн. долара, постигайки оценка от внушителните 5.6 млрд. долара.


Revolut разполагат с около 2 млн. регистрирани потребители на своята платформа, докато Robinhood може да се похвали с около 4 млн. активни потребители.

За разлика от щатските си конкуренти обаче, Revolut ще даде възможност на инвеститорите да влагат и в дружества, листнати във Великобритания, като достъп до платформата би следвало да имат инвеститори от множество пазари. Robinhood засега оперира само на щатския пазар, като услугата е достъпна само от американски потребители.

Компанията на Владимир Тенев вече струва 5.6 млрд. долараПрез платформата на Robinhood са минали сделки за 150 млрд. долара.

Потребителите на платформата за търговия на британския стартъп, която ще носи името Wealth, ще могат да инвестират и в други инструменти, като ETF и опции.

„Много години хората бяха притиснати да търгуват на високи комисионни и чрез неудобни интерфейси, поради това Revolut се фокусира върху това да направи инвестирането евтино, просто и напълно мобилно”, казва Николай Сторонски, съосновател и изпълнителен директор на британската компания, цитиран от CNBC.

Компанията стартира през 2015 г., като приложението ѝ позволява на потребителите да разкрият сметка, което отнема едва 60 секунди, да използват безконтактна дебитна карта MasterCard, да обменят валута, както и да се разплащат чрез peer-to-peer платежна услуга.

Revolut оперира и на полето на криптовалутите – нещо, което прави и Robinhood, позволявайки на инвеститорите да влагат в някои виртуални валути чрез платформата си.

„Докато услугите, свързани с криптовалутите, определено изиграха роля за нашия растеж, нашият онлайн пазар за финансови продукти също помогна значително за привличане на хора към Revolut”, казва Сторонски.

Пазарът на компанията дава достъп на потребителите до застрахователни и кредитни продукти, предлагани от различни институции.

Засега услугите на Revolut са достъпни само в границите на Европа, като главно се използват от британските потребители, но компанията планира да се разшири през идните месец и на други пазари, като САЩ, Канада, Сингапур, Хонконг, Австралия и Нова Зеландия.

Платформата за търговия на компанията ще бъде пусната на пазара през следващата година. Услугата ще бъде достъпна за всички потребители, включително за тези на новите пазари, на които Revolut планира да стъпи.

Стартъпът е част от новото поколение финтех компании в Европа, които се борят за пазарен дял с традиционните банкови институции. В Германия, например, такава компания е N26, която може да се похвали с 1 млн. потребители и получен банков лиценз.

От своя страна, през приложението на Revolut минават трансакции за 2 млрд. долара месечно, докато този обем при N26 достига 1.17 млрд. долара месечно. 

За сравнение, през приложението на Robinhood са минали трансакции за общо 150 млрд. долара, откакто е на пазара.

Трябва да се отбележи, че компанията на Владимир Тенев е изцяло търговска платформа, която, за разлика от Revolut, няма амбиции да предлага банкови продукти и услуги.

Поредна финтех компания иска лиценз за дигитална банкаДруги ярки примери са германската N26 и британската Starling Bank, които вече официално са банки

По думите на Сторонски, Revolut не се притеснява от конкуренцията на другите европейски финтех компании, тъй като очаква тя да дойде по-скоро от големите технологични играчи, като Apple, Amazon, Facebook и Google. 

„Те имат огромни количества потребителски данни, капитал и служители, които могат да им помогнат лесно да навлязат в банковия сектор”, казва той.

Revolut постигна оценка от над 1 млрд. долара, след като получи инвестиции в размер на 250 млн. долара, водени от компанията за рискови вложения DST Global.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg