Европейски парламент - що е то?

818
Европейски парламент - що е то?

© Pixabay

Европейският парламент споделя правомощията по отношение на бюджета и законодателството на Европейския съюз (ЕС) със Съвета на Европейския съюз (правителствата на държавите  членки на ЕС), играе ключова роля при избора на председател на Европейската комисия и гарантира демократичното функциониране на другите институции на ЕС.

Членовете на Европейския парламент се избират в държавите членки и представляват интересите на 500-те милиона жители на ЕС.

С течение на годините и с последователните промени в европейските договори Парламентът придоби значителни законодателни и бюджетни правомощия.


Европейският парламент е единствената пряко избрана институция на ЕС и едно от най-големите демократични събрания в света. Членовете на Парламента представляват над 500 милиона граждани. Те се избират веднъж на всеки пет години във всички 28 страни от ЕС.

Депутатите са организирани в наднационални политически групи, като във всяка една от тях членуват представители на различни страни със сходни политически убеждения. В момента в Парламента има осем такива групи.

Групите имат централно място в работата на Европарламента. Те са основни фактори за изграждане на мнозинства за гласуване на законодателни решения, определяне на бюджета или изразяване на позиция по други въпроси.

Те задават дневния ред на Парламента и играят решаваща роля в избора на председател на Парламента и на други депутати с важни функции.

Комисиите на ЕП са профилирани и подготвят решенията на Парламента за окончателно гласуване на пленарно заседание, посочва Дарик радио.

В момента действат 20 постоянни комисии, две подкомисии (по права на човека и сигурност и отбрана; и двете са подкомисии към комисията по външни работи) и една специална комисия (с временен характер и работеща по конкретен въпрос - в случая прозрачността на данъчното облагане).

Всичко по темата Евроизбори 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg