Европейците продължават да пътуват основно с автомобили

403
Европейците продължават да пътуват основно с автомобили

© Pixabay

Автомобилът остава основната форма на сухоземен транспорт в държавите от Европейския съюз. Актуалните данни на Евростат показват, че през 2018 година пътуванията с автомобил заемат 82.9% от всички пътникокилометри*, извършени в рамките на Съюза.

За сравнение пътуванията с автобуси и тролейбуси заемат дял от 9.2%, а тези с влак - 7.9% средно за ЕС.

Автомобилът е най-предпочитаното превозно средство в Литва (90.4% от всички пътникокилометри), Португалия (88.4%) и Словения (86.4%).


Автобусите пък заемат най-голям дял от пътническите превози в Унгария (20.8%), Кипър (18.9%) и Малта (17.5%), влаковете са най-предпочитани в Австрия (12.9%), Нидерландия (11.2%) и Франция (10.3%).

В България превозите с автомобил заемат по-голям дял от средния за ЕС - 85.8%. Същото важи и за автобусните превози, които у нас са с дял от 12 на сто.

При пътническия ЖП транспорт обаче страната ни изостава значително с едва 2.2% от общите пътникокилометри, като по този показател сме на едно от последните места в класацията.

Източник: Евростат

*пътникокилометърът е мерна единица, която изразява транспорта на един пътник на разстояние от един километър 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg