Финансовата дисциплина влиза и в румънската конституция

783
Финансовата дисциплина влиза и в румънската конституция

Президентът на Румъния е внесъл предложение за промени в конституцията, според които в основния закон на страната да бъде заложено, че трябва да се избягва прекомерния бюджетен дефицит, който не може да надхвърля 3% от БВП, а публичният дълг не трябва да бъде по-голям от 60% от БВП.

Предложените в Румъния промени са подобни на заложените идеи в Пакта за финансова стабилност, предложен от министъра на финансите на България Симеон Дянков.

Според предложените промени в румънската конституция арестът и повдигането на обвинения на румънски депутати ще е възможно без одобрението на парламента на страната, а задържането на граждани в ареста ще бъде за не по-дълго от 48 часа, вместо сегашните 24 часа.


Президентът също така предлага парламентът да бъде еднокамарен, а броят на депутатите да не надхвърля 300.

Предложенията за други, по-големи промени, включват възможността президентът да разпуска парламента, ако той не одобри правителство в рамките на 45 дни (в момента този срок е 60 дена), както и възможността президентът да бъде освободен от поста си само след одобрението и на Конституционния съд.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg