Финансовите институции на ЕС искат регулация на криптовалутите

663
Финансовите институции на ЕС искат регулация на криптовалутите

© Pixabay

Два от основните финансови регулатори на Европейския съюз призоваха за създаването на общи правила за криптовалтутите и процедурите по първично предлагане на дигитални активи (ICO).

Европейският банков орган (ЕБО) настоява Европейската комисия да проучи дали са необходими унифицирани правила за криптовалутите на европейско ниво, предава CoinDesk.

ЕБО посочва, че виртуалните валути и активи не попадат под нито една съществуваща финансова регулация на ЕС, въпреки че тези активи са „високрискови”. Според агенцията е необходимо да се наложат правила с цел защита на инвеститорите.

Адам Фаркас, изпълнителен директор на ЕБО, казва в изявление, че предупрежденията на агенцията относно виртуалните валути към потребители и институции остават валидни.

„ЕБО призовава Европейската комисия да прецени дали са необходими регулаторни мерки за постигане на общ подход на ЕС към криптоактивите. ЕБО продължава да наблюдава развитието на пазара от гледна точка на благоразумието и тази на потребителите”, казва той.

ЕБО съветва ЕК да вземе предвид препоръките на Работна група за финансово действие - междуправителствената организация, бореща прането на пари по света, отправени през юни миналата година.

Очаква се организацията да публикува допълнителни и конкретни препоръки как би трябвало да изглежда международната регулиация на криптовалутите и ICO процедурите.

Междувременно ЕБО посочи, че през тази година ще предприеме редица стъпки за мониторинг на криптоиндустрията.

Ръководител в ЕЦБ нарече криптовалутите вълшебна приказкаСлед няколко години ще гледаме назад и ще се питаме как можахме да изпаднем в тази ситуация да вярваме на подобна вълшебна приказка, каза Ардо Хансон


Втори финансов регулатор на ЕС също изрази призив за налагането на правила относно криптовалутите.

Европейският орган за ценни книжа и пазари препоръчва на ЕК съществуващи правила, които могат да се отнесат към виртуалните валути и ICO процедурите, както и бъдещи мерки, които трябва да бъдат обсъдени от законотворците в ЕС.

Според регулатора, някои криптовалути могат да попаднат под дефиницията на Общността за финансови инструмени, докато при други трябва да се обмислят варинати за регулация.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас