Финансовото състояние на политиците - водеща тема в Гърция

595
Финансовото състояние на политиците - водеща тема в Гърция

"Заможно днешно поколение политици, малцина обаче изваждат на светло източниците на своето богатство", пише в заглавие в. "Адезмефтос типос" по повод обнародваните вчера данъчни декларации на политиците за 2007 г.

Според тях най-заможни са премиерът и лидер на управляващата партия Нова демокрация Костас Караманлис и водачът на левицата Алекос Алаванос, а най-много имоти има ръководителят на националистическата формация Народен православен сбор ЛАОС Георгиос Карадзаферис.

Най-малко доходи и имоти пък е декларирала ръководителката на Комунистическата партия Алека Папарига.

Премиерът Караманлис е декларирал годишен доход от 124 426 евро, 18 недвижими имоти и акции на стойност около 220 хиляди евро и ценни книжа за 153 659 долара. Той има също влогове за около 285 хиляди евро, един автомобил 1800 кубика и една надуваема лодка.

Лидерът на социалистите от ПАСОК Георгиос Папандреу и съпругата му са заявили доходи от 124 207 евро, от които 114 800 са дошли от парламентарното му възнаграждение, три недвижими имота, и акции на стойност 36 083 евро и 19 659 евро. Отделно съпругата му е декларирала и акции за 228 хиляди евро и две коли.

Доходите на ръководителката на комунистите Алека Папарига за 2007 г. са били в размер на 108 595 евро, от които 83 400 са дошли от парламентарното й възнаграждение. Тя е заявила също една къща и 100 евро влогове.

Лидерът на левицата Алекос Алаванос е декларирал 193 237 евро, 12 недвижими имота, акции в различни фирми, влогове на стойност 453 674 и на съпругата му 56 841 евро, както и две коли.

Водачът на ЛАОС Георгиос Карадзаферис е заявил заедно със съпругата си доход от 96 630 евро, влогове на стойност 26 500 евро, и на съпругата му 30 500 евро и общо 20 недвижими имота. Той притежавал също и две коли.

"Политиците крият истинското си имотно и финансово състояние, стига с този театър, тъй като хората знаят, че девет от десет от тях са влезли в политиката без пукната пара и са станали милионери само в рамките на един парламентарен мандат", коментира в. "Авриани."

В. "Етнос" твърди, че е невъзможно да бъде проверено реалното финансово и имотно състояние на политиците. Според изданието признание за това било направено от междупартийната контролна комисия.

"Депутатите ни знаят да печелят и да крият доходи, те открито се подиграват на хората с тези декларации", пише в. "Елефтерос". Като пример за това изданието посочва заявените сто евро влогове от ръководителката на комунистите.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg