Fitch понижи още рейтинга на Гърция

681
Fitch понижи още рейтинга на Гърция

Вчера международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи допълнително рейтинга на Гърция в територия „джънк", изтъквайки като причина за действията си липсата на нова и напълно финансирана програма за страната, информира Reuters.

Нарасналата несигурност около ролята на частните инвеститори в евентуални бъдещи програми за финансиране от страна на ЕС и МВФ също са допринесли за решението, както и влошаващите се макроикономически перспективи пред Гърция, казват от Fitch.

Рейтинговата агенция понижи рейтинга на Гърция от B+ до CCC, което означава значителен риск от дефолт.

Няколко часа преди да понижи рейтинга на Гърция, Fitch даде на Италия вот на доверие, заявявайки, че рейтинга на страната не би трябвало да има проблеми с дълга си, ако се придържа към "амбициозните" си фискални таргети.

За Гърция обаче само мерките за икономически ограничения няма да са достатъчно, според рейтинговата агенция.

"Нужни са нови средства за справянето с фискалните проблеми на Гърция, които в противен случай отново ще излязат на преден план през 2012," казва от Fitch в своето изявление, добавяйки, че са очаквали ЕС и МВФ вече да са взели решение за новите средства досега.

Standard & Poor's вече понижи рейтинга на Гърция до CCC преди месец, оставяйки го с отрицателна перспектива. Moody's присъжда на Гърция рейтинг Caa1, което е едно ниво над този на другите агенции.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
20:07 | 14 July 2011
Рейтинговите агенции са част от световните капиталови пазари. При това, доста важна. Много от инвеститорите и участниците на тези пазари вземат решенията си на базата на съответните рейтинги, оценки и прогнози. Едва ли инвеститор ще купи дългови ценни книжа на страна, която е в практически фалит. Изключението от това правило са хедж фондовете. Те биха могли да намалят даваните от МВФ и ЕС финансови средства за спасяването на еврозоната от разпадане. Джордж Сорос е един от най-добрите участници на световните капиталови пазари. При това, печеливш. За разлика от много други.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg