Fitch понижи рейтинга на Унгария до джънк

1235
Fitch понижи рейтинга на Унгария до джънк

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния IDR рейтинг на Унгария в чужда и местна валута с по едно ниво от 'BBB-' и 'BBB' до 'BB+' (джънк) и 'BBB-', респективно.

Перспективата по дългосрочния IDR рейтинг на страната е отрицателна. Агенцията понижи и краткосрочния IDR рейтинг от 'F3' на 'B', както и тавана за страната с две нива от 'A-' до 'BBB'.

"Понижението на рейтинга на Унгария отразява влошаването на фискалната среда, както и още по-затрудненото набиране на финансиране от външните пазари и перспективите за растежа й, причинени отчасти от икономическата й политика, която се отразява отрицателно на инвеститорското доверие и усложнява договарянето на нова сделка с МВФ и ЕС," казва Матео Наполитано от Fitch.

Когато на 11 ноември 2011 г. Fitch постави рейтинга на Унгария под наблюдение, от рейтинговата агенция изтъкнаха като причина за евентуално понижение по-голямо от очакваното забавяне на икономиката, увеличаването на рисковите премии и натиска за набиране на финансиране. Според агенция тези рискове са се материализирали.

Перспективите за растеж на унгарската икономика продължават да се влошават. През декември от Fitch намалиха наполовина прогнозата си за ръста на БВП на Еврозоната през 2012 г. до 0.4%.

Предвид обвързаността на търговията на Унгария и силните й икономически и финансови връзки с Еврозоната, както и затягането на финансовите условия в страната, през януари от агенцията намалиха прогнозата си за ръста на БВП на Унгария до -0.5% в сравнение с 0.5% преди това.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg