Fitch предупреди Източна Европа за рейтингите

957
Fitch предупреди Източна Европа за рейтингите

Нарастващите бюджетни дефицити и дългови нива в развиващите се европейски страни подлагат под натиск кредитните рейтинг в региона, въпреки че достъпът до финансиране от пазарите се подобрява, информира Bloomberg, цитирайки Fitch Ratings.

"Опасенията по отношение на публичните финанси вече заемат централно място," казва в доклад Едуард Паркър от Fitch. "Основните предизвикателства си остават поради размера на негативните влияния в региона, скъпото наследство от кризата, видимо нарастващия публичен дълг и несигурния изход от кризата."

Развиващите се европейски страни пострадаха повече от световната криза в сравнение с Латинска Америка и Азия, след като правителствата в региона, често поради наложените им ограничения след получаване на международни спасителни средства, нямаха възможност да осигурят адекватни икономически стимули, за да повишат търсенето и след като износът и инвестициите се понижиха. Бюджетният дефицит на развиващите се страни, които са членки на ЕС надхвърли препоръчаните нива, което пък ги принуди да отложат таргетите си за приемане на еврото.

Бюджетният дефицит в региона ще е в размер средно на 5.9% от БВП през тази година, в сравнение с 1.1% през 2008 г., смятат от Fitch. Дефицитът ще се свие до 4.6% през следващата година, според рейтинговата агенция. Средното съотношение дълг към БВП ще нарасне до 36% до края на 2010 г. в сравнение с 23% в края на 2007 г., твърдят от Fitch.

"Неспособността за налагането на разумна фискална консолидация в средносрочен план може да доведе до понижаването на рейтинги," казват от Fitch. "В много страни социалното напрежение и изборите ще затруднят въвеждането на икономически ограничения. Това е плодородна почва за политически шокове."

Страните, които разчитат на помощ от предвождана от Международния валутен фонд, в това число Унгария, Румъния, Украйна Сърбия и Латвия, трябва да се придържат към условията при които са получили помощ, за да си подсигурят стабилно възстановяване, според Fitch.

"Неспособността за придържане към условията на тези програми представлява допълнителен риск за макроикономическата стабилност," смятат от рейтинговата агенция.

От Fitch прогнозират среден икономически ръст от 2.6% в региона през 2010 г., в сравнение с предишната си прогноза за ръст от 1.5%.

Икономиката в региона ще се свие с 6.1% през тази година, смятат от Fitch, в сравнение с прогнозата им от юни за свиване в размер на 4.6%. Прогнозата за развиващите се пазари като цяло е за свиване от 0.1%.

На 6 октомври от Fitch предупредиха Латвия, че е изправена пред намаляване на рейтинга, ако не успее да направи промените необходими за намаляване на бюджетния й дефицит.

Украйна също може да се отдалечи от поставените й от МВФ условия преди следващата проверка през ноември, съобщиха от Fitch на 14 октомври.

Рейтинговата агенция заяви миналия месец, че Полша, Унгария и Чехия ще отбележат влошаване на държавните си финанси, тъй като световната криза повишава нивата на задлъжнялост.

Бюджетният дефицит на Полша ще възлезе на 5.5% от БВП през 2009 г. и на 6.3% от БВП през 2010 г., според Fitch, което вероятно ще забави въвеждането на еврото в страната след предишната прогноза на рейтинговата агенция, която е за 2013 г .

Дългът на Полша може да нарасне до 56.3% от БВП през следващата година, увеличавайки се с 9 процентни пункта в сравнение с края на 2008 г.

Бюджетният дефицит на Чехия ще възлезе на 6% от БВП през тази и следващата година, в сравнение с 1.4% от БВП през 2008 г. Държавният дълг на Чехия се очаква нарасне с 10 процентни пункта до 40.8% от БВП от 2008 г. до края на следващата година, според Fitch.

Унгария, която миналата година получи спешна помощ от МВФ, ще отчете бюджетен дефицит в размер на 3.8% от БВП през 2010 г., според фонда. От Fitch намират прогнозата за реалистична. Дори и при това положение, държавният дълг се очаква да нарасне с 10 процентни пункта от миналата година до края на следващата, достигайки 82.5% от БВП, според Fitch.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg