Fitch завиши перспективата по рейтинга на Румъния

582
Fitch завиши перспективата по рейтинга на Румъния

Fitch Ratings завиши перспективата по кредитния рейтинг на Румъния, след като Международният валутен фонд (МВФ) даде индикации, че ще отблокира спасителния заем за страната, която ще се опита да продаде деноминирани в евро държавни облигации още този месец, информира Bloomberg.

Fitch завиши перспективата на "стабилна" от "отрицателна" при BB+ рейтинг за Румъния. Като причина от рейтинговата компания изтъкват очакваното отблокиране на 20 млрд. евро заем, приемането на бюджета на страната за 2010 г. и сформирането на правителство след месеци на политическа нестабилност.

Източноевропейските държави се възстановяват от най-лошото от миналогодишната рецесия и рейтинговите агенции преразгледаха перспективите по рейтингите на няколко страни. Миналата седмица Moody's Investors Service заяви, че може да завиши перспективата по рейтингите на Унгария, Латвия, Литва, Естония и Черна гора.

Румъния се обръща към чуждестранните инвеститори, за да финансира дефицита си. Страната има за цел да продаде деноминирани в евро облигации на стойност 1 млрд. евро през първото тримесечие, както и още държавни ценни книжа по-късно през годината.

От Standard & Poor's заявиха на 13 януари, че приемането на бюджета и отблокирането на заема може да доведе до увеличение на перспективата по кредитния рейтинг на Румъния. Втората най-бедна държава в ЕС има рейтинг BB+ с отрицателна перспектива от S&P.

Румънската лея тази седмица поскъпна до най-високото си ниво от повече от година и бележи ръст от 3.4% от началото на годината.

Мисията на МВФ миналата седмица обяви, че ще препоръча изплащане на заема като първото плащане в размер на 2.3 млрд. евро ще бъде в средата или в края на февруари, а страната ще получи още 1 млрд. евро през март.

МВФ замрази заема след като румънското правителството падна поради вътрешни противоречия през октомври.

От МВФ настояха за сформирането на нов Кабинет и за приемането на бюджет преди заемът да бъде отблокиран.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg