Фондът за компенсации при борсови измами в Румъния може да обезщети едва 85 инвеститори

428

Схемата за компенсация на инвеститорите в Румъния, основана преди две години е в състояние да обезщети при евентуални борсови измами едва 85 инвеститори, на фона на общия им брой в размер на 30 000, сочи доклад, публикуван в румънското финансово издание ZF.ro.

Към момента фондът разполага с 384 000 евро, като в случай на евентуални борсови измами те ще стигнат за 85 инвеститори с максимално допустима според действащия закон сума за обезпечение в размер на 4 500 евро.

Въз основа на приетото законодателство, регулиращо фондовите пазари във фонда за компенсации вноски се правят от 102 финансови институции, като средствата се инвестират в правителствени облигации (50% от активите), банкови депозити (45% от активите) и корпоративни облигации (5% от активите).

Финансовите институции са длъжни да направят годишна вноска от поне 1000 евро, като правят и годишни такива, въз основа на обема и стойността на сключените от тях сделки.

Обезщетения от фонда се изплащат на инвеститори на борсата, в случай на недобросъвестни действия и финансови измами от един от всичките 102 членове, правещи вноски в гаранционния фонд.

Въз основа на изчислената средна стойност на портфейлите на индивидуалните инвеститори с портфейли за управление в размер на 416 520 леи (122 867 евро), максималната гаранционна сума от 4 500 евро в случаи на финансови измами е близо 30 пъти по-ниска и не защитава достатъчно добре интересите на инвеститорите, коментират анализатори.

Компенсационните схеми не се отнасят за професионалните инвеститори и портфолио-мениджърите в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg