Фондове в Румъния ще съберат от дивиденти в BCR, BRD и Petrom 59 млн. евро

447
Фондове в Румъния ще съберат от дивиденти в BCR, BRD и Petrom 59 млн. евро

Инвестиционните фондове в Румъния ще съберат дивидент в размер на 200 млн. леи (59 млн. евро) от двете най-големи румънски бенки BCR, BRD и Petrom през тази година, което е с близо 17% повече от същия през изминалата година.

През изминалата 2006 година фондовете получиха дивидент в размер на 170 млн. леи (около 48 млн. евро) от трите компании.

Вчера собственикът на BCR - австрийската Erste Bank заяви, че ще подкрепи решението 55% от печалбата на банката през изминалата година да бъдат разпределени между акционерите като дивидент. Румънската банка отчете чиста печалба за изминалата година в размер на 756.3 млн. леи (214.5 млн. евро), като въз основа на това разпределеният дивидент може да възлезе на 415.9 млн. леи (124 млн. евро).

В същото време се очаква от другата основна банка - BRD да предложат разпределение на дивидент в размер на 256 млн. леи (75 млн. евро).

Инвестиционните фондове в страната притежават дял от 6% от капитала на BCR всеки и по около 5% от капитала на BRD.

Очаква се най-голямата петролна компания в страната - Petrom да предложи разпределение на дивидент в размер на 0.0179 леи на акция, което е с 37% повече в сравнение с миналата година.

Дивидентите, събирани от компаниите, които притежават, допринасят за около 40-45% от печалбата на инвестиционните фондове годишно.

Конкретно при фонда SIF Oltenia, ако се добавят очакваните дивиденти от трите компании към печалбата, реализирана от фонда през първите три месеца, то тя би възлязла на сумарната печалба на инвестиционния фонд за цялата изминала година

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg