Форум "Югоизточна Европа в глобалната търговска система" провеждат в ЕП

394
Форум

Представители на правителствата на България, Гърция и Румъния участваха в изслушване под наслов "Югоизточна Европа в глобалната търговска система" в Комисията по международна търговия на Европейския парламент, съобщиха на БТА от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Българският заместник министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, Георгиос Влахос, заместник министър на развитието на Гърция, и румънският държавен секретар по въпросите на търговията на Румъния Щефан Имре участваха във форума, организиран по инициативата на евродепутатите Маруся Любчева от Групата на Партията на европейските социалисти и Георгиос Папастамкос и Юлиу Винклър от групата на Европейската народна партия и Европейските демократи.

Участниците в публичното изслушване се обединиха около идеята, че предизвикателствата на глобализацията ще превърнат региона на Югоизточна Европа в ключов за бъдещето на ЕС и отношенията на блока с трети страни. Регионът на Югоизточна Европа може реално да бъде разглеждан като предмостие, дори югоизточна ос на ЕС към страните, с които граничи от Черноморския регион, Западните Балкани и Средиземно море.

Тези граници на бива да се разглеждат като ограничения, а само предпоставка за разширяване на влиянието на ЕС в останалия свят, изтъкна в изложението си пред участниците в изслушването Маруся Любчева. Според българския евродепутат в съвременните отношения трябва задължително да се отчита ролята на онези страни, които могат да играят "мостова" роля в развитието на икономическите и търговски отношения на ЕС с трети страни, както и на тези, които имат гранично положение.

Географската близост, комуникации, коридори са от съществено значение и в помощ на създаването на общи модуси и правила в търговията и развитието. Това определя важността и на днешната среща - участието на страни от Югоизточна Европа в глобалните процеси, които трябва да реализира ЕС. Днес говорим за ролята на три такива страни - Гърция, България и Румъния - с различни характеристики, с различна база, но с обща принадлежност. Тяхното взаимодействие в региона е от съществено значение за политиката на ЕС, както във вътрешен план, така и в отношенията с трети страни, заяви българският евродепутат.

В изложениeто си заместник-министър Явор Куюмджиев изтъкна, че България участва в регионалните инициативи в Югоизточна Европа от тяхното стартиране, отчитайки жизненото значение на по-тесните и добросъседски отношение за всяка страна в региона. Общата европейска перспектива за страните от Западните Балкани изисква общи усилия и работа в посока стабилност в региона.

Търговската интеграция в Югоизточна Европа, в близкото минало основана на рамка от Споразумения за свободна търговия, а днес - действащото многостранно споразумение ЦЕФТА, допринася за обединяване на страните и преодоляване на различията от миналото, на основата на общи цели, нарастване на потенциала на отделните страни за регионална търговия и за търговия с останалия свят, както и води до стабилно развитие, водещо до обща регионална перспектива и платформа за икономическо разрастване и представяне като общ пазар за инвестиции. Важен фактор в подкрепа на тези цели са Споразуменията за стабилизиране и асоцииране, сключвани от ЕС с всяка от страните и се радваме и подкрепяме постигнатия напредък в тази посока, заяви Явор Куюмджиев.

Пред участниците в изслушването Щефан Имре, държавен секретар по въпросите на търговията на Румъния, изтъкна че е необходим наднационален подход спрямо териториалното развитие и интеграцията на страните от Югоизточна Европа. Според него свързването на търговската политика и икономическите инициативи за Югоизточна Европа със световната търговска система би било възможно посредством оказването на подкрепа за страните в процес на приемане в Световната търговска организация.

Друг начин за свързване на Югоизточна Европа със световната търговска система е да се подпомогнат страните от региона да подобрят трайно конкурентоспособността на техните производства. По-конкурентоспособни продукти предполага по-добри условия за търговия и по-добра интеграция в Световната търговска система, изтъкна румънският държавен секретар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg