Франс Тимерманс: Повече подкрепа за Украйна значи по-бърз край на войната

1107
Франс Тимерманс: Повече подкрепа за Украйна значи по-бърз край на войната

© Getty Images

Войната на Русия срещу Украйна, както почти всички войни, ще приключи на масата за преговори. 
 
Преговорите обаче не могат да започнат, докато не бъде възстановена териториалната цялост на Украйна.
 
И тъй като е малко вероятно Москва да промени отношението си в краткосрочен план, колкото по-бързо Украйна получи средствата да принуди руските войски да се върнат в Русия и да останат там, толкова по-добре – за Украйна и останалата част от Европа.
 
Това пише в статия за Project Syndicate Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, който ръководи работата на ЕК по Европейската зелена сделка.
 
„Всички трябва да се стремим към бързо приключване на войната. Колкото и да е парадоксално, за да постигнем този резултат, трябва да дадем ясен знак на руския президент Владимир Путин, че ще продължим курса, като правим каквото е необходимо толкова дълго, колкото е необходимо, така че той да осъзнае, че няма смисъл да продължава да изпраща млади руснаци в месомелачката, каквато е украинският фронт“, пише Тимерманс.

Устойчив мир или нова желязна завеса?Как би изглеждал мирът след края на войната в Украйна и в какво състояние ще бъде международната система тогава?

Путин няма да спечели тази война. Всъщност той вече я е загубил, коментира еврокомисарят. 
 
По думите на Тимерманс обаче руският президент може да удължи войната или да създаде полузамразен конфликт, ако Украйна бъде лишена от това, от което се нуждае, за да изгони руските сили. За да бъде постигнат справедливият мир, той трябва да зачита международните граници на Украйна, нейната демокрация, нейната държавност и правото ѝ да избира собствената си съдба, пише още Франс Тимерманс.
 
В анализа си за Project Syndicate той отбелязва, че оправданието на Русия за нейната агресия се основава на отричането на украинската държавност. 
 
„Подобни твърдения са породени от руската националистическа и империалистическа идеология, която изключва самата идея за отделна украинска идентичност.
 
Русия определя народа на Украйна като онова, което нацисткият юрист Карл Шмит нарече „тотален враг“, който не трябва да бъде просто победен, но и изтрит – не заради това, което прави, а заради това кой е“, пише Тимерманс.
 
Той сравнява насилието, отприщено срещу украинците само защото са украинци, с Големия терор на Сталин, при който милиони невинни хора са избити като „класови врагове“. 

Няма път напред без риск: Готов ли е Берлин за отговорността си към Киев Германия има уникална историческа отговорност да помогне за защитата на свободна и суверенна Украйна, смята британският историк и политически анализатор Тимоти Гартън Аш

Навлизайки все по-дълбоко в авторитаризма през последните 15 години, Русия отново стана тоталитарна. Всеки несъгласен рискува да бъде отровен, да падне от прозорец или да попадне в затвора, коментира Тимерманс. 
 
Той допълва, че на фона на разрастването на расизма и ксенофобията на Русия ще ѝ отнеме много време да се „детоксикира“ – дори човекът, превърнал страната си в парий, да слезе от сцената
 
„Колективно трябва не само да гарантираме, че Украйна може да постигне справедлив и траен мир възможно най-бързо. Ние също така трябва да подкрепим усилията на Украйна да се превърне в просперираща държава, чиито граждани могат да разчитат на върховенството на закона, зачитането на правата на човека и основните свободи“, посочва Тимерманс. 
 
В този контекст процесът на присъединяване, водещ до членство в Европейския съюз, може да бъде трансформиращ, допълва той. „Точно както този процес помогна на Гърция, Испания, Португалия и страните от Централна и Източна Европа да се отърват от тяхното диктаторско минало, той може също да ваксинира Украйна срещу диктаторско бъдеще.“

Търговията и инвестициите са пътят към възстановяването на Украйна След войната ролята на ЕС в икономическото възстановяване на Украйна ще бъде от съществено значение

Тимерманс пише в анализа си, че два пъти през живота му историята е правила рязък обрат, тласкайки Европа в нова посока. 
 
„Първият път беше, когато Берлинската стена падна през 1989 г., което позволи на европейците да се обединят отново. Вторият - когато Русия нахлу в Украйна преди година, насърчавайки европейците да защитават и укрепват ценностите и институциите, на които държат“, пише еврокомисарят.
 
По думите му при сегашните обстоятелства интеграцията на Украйна в ЕС ще трябва да се случи много по-бързо, отколкото това се е случвало с други страни в миналото – без обаче да се жертва задълбочеността и целесъобразността в този процес. 
 
„Една частична или неправилна интеграция би оставила недостатъците неразрешени, което в крайна сметка би отслабило както Украйна, така и ЕС“, пише Тимерманс.
 
Следователно това, което е необходимо, е отговор от типа на плана Маршал, смята той, говорейки за безпрецедентно по мащаб съчетание между реконструкция и икономическа трансформация със законови, административни и социални реформи. „Те са необходими, за да може Украйна да функционира пълноценно като държава-членка на ЕС. Това никога не е правено досега, но сега ще трябва да се направи“, пише еврокомисарят.

Фон дер Лайен, Шолц и германският бизнес с план “Маршал” за Украйна Лобистката група призовава всяка европейска държава, участваща в усилията за възстановяване на Украйна, да номинира координатор към консултативен съвет

В края на анализа си за Project Syndicate Тимерманс отбелязва, че „сто години след първото си въплъщение тоталитаризмът се е завърнал на нашия континент“. 
 
Трябва бързо да го ограничим и след това да свалим маската му, за да може да бъде победен и окончателно заличен от самия руски народ, пише еврокомисарят.
 
Според него тази война е много повече от спечелване или загуба на територия. 
 
„Украинската нация, европейска нация, се бори за своето оцеляване. Една империалистическа идеология, която отрича съществуването на други нации, няма да се спре само на една“, пише Тимерманс и допълва, че ако се позволи на агресията на Русия да продължи, „пламъците на войната ще горят в повече европейски страни и автокрацията ще се разпространи като гангрена“.
 
Изминалата година показа, че сме много по-силни от Путин и подобните му, стига да сме единни и решителни, заключва Тимерманс. 
 
„Нека се вдъхновим от героизма на украинския народ. Колкото повече ги подкрепяме в борбата им, толкова по-скоро касапницата ще спре.“

Българският бизнес

Всичко по темата Една година от войната в Украйна

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg