Гърция далеч не изглежда спасена

1333
Гърция далеч не изглежда спасена

Международният валутен фонд деблокира петия транш от своя заем за Гърция - 3.2 милиарда евро, които ще дадат само краткотраен отдих на страната и на нейните кредитори.

На съвещание във Вашингтон административният съвет на МВФ даде зелена светлина сумата да се преведе на Атина в рамките на заема от 30 милиарда евро, отпуснат през май 2010 г., се посочва в съобщението на фонда.

Решението е логична последица от изплащането на транша от европейската помощ, за което министрите на финансите на еврозоната дадоха преди това съгласието си - 8.7 милиарда евро.

Но Гърция далеч не изглежда спасена. Плащанията, които държавата трябва да посрещне през следващите години показват, че сегашният спасителен план от 110 милиарда евро е недостатъчен. Предвиждаше се в началото на 2012 г. Атина да се завърне на пазара на дългосрочните заеми, но по всяка вероятност тя няма да е в състояние да направи това.

Недоверието, което предизвиква Гърция у инвеститорите, е причината за невъзможно високите лихвени нива, които й се налагат. Новата генерална директорка на фонда Кристин Лагард, която пое поста във вторник, засегна въпроса в съобщението на МВФ.

Гръцкият дълг зависи преди всичко от строгото и в детайли изпълнение на програмата за корекции, без никакви отклонения, както и продължаването на подкрепата на европейските партньори и включването на частния сектор, отбеляза тя.

За пръв път МВФ, който до юни заявяваше, че е против преструктуриране на гръцкия дълг, говори за необходимостта частните кредитори също да се бръкнат. Остава да се види при какви условия.

Въпросът ще се обсъжда в понеделник в Брюксел от министрите от еврогрупата.

Г-жа Лагард, която за кратко от министър на еврозоната стана номер 1 на МВФ, призова гръцкото правителство да остане твърдо. Програмата дава резултати: бюджетният дефицит е на път да намалее, икономиката - да се балансира и конкурентоспособността да се подобри, смята тя.

 Предвид многото структурни реформи, които трябва да се извършат, икономическата политика е изправена пред големи предизвикателства, добавя тя.

 Предстои МВФ да публикува междинния доклад за своите услуги по гръцката програма. Той съдържа актуализираните икономически и бюджетни предвиждания, оценка на конюнктурата, елементи като оценяване на свръх оскъпяването на еврото за Гърция - между 20 и 34% през март - и няколко препоръки за следващи стъпки. Международната институция не уточни на коя дата смята да публикува този доклад, но обикновено това става няколко дни след съвещанието на административния съвет.

Публичният дълг на Гърция възлизаше през март на 354,5 милиарда евро. Според МВФ дългът, който тя трябва да рефинансира тази година, представлява 24% от нейния БВП. Това е най-високият процент в света след този на Япония и САЩ.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg